Перші повідомлення про те, що в Севастополі планують побудувати сонячну електростанцію, з’явилися в ЗМІ наприкінці літа. А вже на початку жовтня представник замовника — перший віце-президент компанії «С. Енерджі Інтернешнл» Микола Лавренко розповів журналістам про реальні результати роботи: «Закладається перша панель. Наше завдання — в листопаді цей проект здати. Севастополь отримає близько 3,2 мегавата додаткових енергетичних потужностей із цього проекту. Його вартість — приблизно 80 мільйонів гривень».

Міська влада від самого початку створила умови найбільшого сприяння реалізації проекту. Це підкреслив голова Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Яцуба, виступаючи на церемонії, присвяченій початку будівництва. «Проект закладає перші підвалини сонячної енергетики в Севастополі. Я думаю, це перша ластівка, далі буде краще. Ця станція працюватиме 25 років і даватиме тепло, світло мешканцям Севастополя. Ми й надалі розбудовуватимемо цю тему».

Ще одним чинником, що сприяє тісному співробітництву влади та енергетиків, стало те, що частка української сторони в реалізації проекту — 48 відсотків.

— Сонячну енергію на електричну для севастопольців перетворюватимуть 12 200 модулів, — роз’ясняє технічні подробиці інженер технічного нагляду замовника Віталій Бровко. — Модулі спільного україно-китайського виробництва. Першу чергу ввести в експлуатацію плануємо наприкінці грудня. Друга, за нашими розрахунками, запрацює в березні наступного року. Підготовчі роботи здійснили повністю, тому другу чергу зможемо запустити, щойно змонтуємо модулі.

Будівельники сонячної електростанції розраховують на серйозні перспективи в Севастополі: влада міста обіцяла, що за умови успішної реалізації першого проекту, готова надати ділянку землі для будівництва ще однієї такої само електростанції. 

Україна планує до 2015 року скоротити на третину імпорт енергоресурсів.

Із 2009 року найбільша в Європі сонячна електростанція забезпечує електро-енергією місто Севілью (понад 700 тисяч мешканців).

Перша в Криму і найпотужніша в країнах СНД сонячна електро-станція вже кілька років працює біля Сімферополя, постачаючи «зеленою» електроенергією понад дві тисячі домогосподарств. Її екологічний ефект: при одержанні такої самої кількості електроенергії традиційними способами шкода природі дорівнювала б викидам, які утворюють 600 легкових автомобілів.

Виконроб дільниці Андрій Михайлюк (ліворуч) з інженером технічного нагляду замовника Віталієм Бровком перевіряють якість виконаних монтажних робіт.

Фото автора.