До мене як депутата обласної ради звернулися батьки учнів Сарненського району. Вони наголошують на окремих недоліках в організації безплатного харчування учнів.

Відповідно до п. 11 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» державою гарантується безплатне харчування учнів закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти, студентів закладів фахової передвищої освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення.

Проте в Сарненському районі (а він теж зазнав впливу аварії на ЧАЕС) ця пільга не надається у повному обсязі, оскільки щороку бувають тривалі періоди, коли діти не отримують харчування у закладах середньої освіти. Так, у 2018 році діти не харчувалися майже весь другий семестр, у 2019-му харчування відновили лише наприкінці навчального року. Така ситуація ставить під загрозу здоров’я наших дітей, бо якщо немає гарячого харчування і торгових точок у школах, де його можна купити, учні змушені харчуватися всухом’ятку взятими з дому або купленими холодними стравами. Крім того, ті кошти, які держава компенсує за відсутність харчування в школі, не покривають витрат на придбання таких страв.

Тому батьки вважають, що процедура тендерних закупівель послуг з харчування дітей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, потребує вдосконалення. Адже тендер на закупівлю таких послуг оголошується щорічно після прийняття державного бюджету на наступний рік, а термін надання послуг становить один календарний рік. Отже, потенційно може виникнути ситуація, коли діти не зможуть отримувати харчування.

Щоб поліпшити організацію безплатного харчування дітей, батьки просять Верховну Раду внести зміни до законодавства в частині визначення терміну надання послуг з харчування дітей, який би становив навчальний, а не бюджетний рік. При цьому переможець визначався за якістю, а не за найнижчою пропозицією. На дітях не слід економити, щоб потім не бідкатися, чому не можна набрати здорових призовників. Адже правильне харчування дуже важливе для молодого організму, що росте, формується.

До речі, у Сарненському ВПУ № 22, де здобувають професії юнаки допризовного віку з північних районів Рівненщини, що зазнали згубного впливу аварії на ЧАЕС, харчування скасували взагалі — держава розщедрилась лише для дітей-сиріт. Тож батьки учнів згаданого та інших училищ теж просять донести через газету до парламентаріїв і цю проблему. Деякі іногородні учні училища навіть недоїдають, бо зазвичай із малозабезпечених сімей, яких нині переважна більшість. Відновлення харчування учнів училищ конче необхідне. Щоб потім не дивуватись, де ж знайти здорових призовників.

Андрій ПЕХОТІН,депутат Рівненської обласної ради.

Фото Олександри ЮРКОВОЇ.