Яскравий приклад — сумнозвісні рішення Конституційного Суду України, які спричинили не лише колізію, а й серйозну кризу та навіть загрозу нашій державі як демократичній, правовій, громадянському суспільству й кожній людині, яка очікує від держави справедливості — засадничої цінності суспільного життя. Прикметно, що і громадянське суспільство у формі протестів біля КСУ, і Президент дали негайну та адекватну відповідь на «неоспорювані» рішення «найвищої і недоторканної касти».

Ще однією загрозою сучасним демократичним режимам є розквіт популізму, якому сприяють дедалі більша персоналізація політики завдяки інтенсивному розвитку інформаційних технологій, дедалі зростаючому впливу нерозв'язаних соціально-економічних проблем, що підштовхують виборців до пошуку простих рішень складних проблем уже сьогодні. За таких умов особливого значення набуває просвітницька діяльність, оскільки саме обізнаність громадянина щодо ситуації в державі та особливостей управління нею дає йому можливість зберегти тверезий погляд на політичні процеси, не піддаватися на різноманітні маніпуляції і не наражати країну на небезпеку приходу до влади одноразових політиків із горизонтом стратегічного планування в один електоральний цикл.

В Україні прикладом такої діяльності є публікація підручника для майбутніх політологів, юристів та державних службовців «Правова політологія. Академічний курс». Він систематизував та інтегрував підходи «теоретиків» (юристів, які творять правила для узгодження різноманітних суспільних інтересів) та «практиків» (політиків, які пропонують свої варіанти покращення умов життя різних соціальних груп). У результаті формується комплексне розуміння політико-правових процесів, важливості їх взаємоузгодження та прагнення уникати негативних наслідків розбалансування законотворчого процесу та політичних інтересів соціуму. Його авторами є науковці відділу правових проблем політології Інституту держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук України. У цьому відділі, очолюваному доктором політичних наук, професором, членом-кореспондентом Національної академії правових наук України, заслуженим діячем науки і техніки України Іриною Кресіною (на знімку), протягом двох десятиліть сформувалася унікальна і поки що єдина в світі наукова школа правової політології. В рамках наукової діяльності цього відділу здійснено десятки фундаментальних досліджень і видано ґрунтовні монографії, наукові записки з актуальних політико-правових проблем державотворення, розвитку громадянського суспільства, реформування публічної влади і територіальної організації держави, етнонаціональної та інформаційної політики, забезпечення прав людини, протидії сепаратизму, захисту територіальної цілісності і державного суверенітету України, реінтеграції тимчасово окупованих територій тощо. Під керівництвом професора Ірини Кресіної, інших науковців відділу захистили докторські й кандидатські дисертації сотні фахівців, які розвивають і примножують здобутки правової політології в різних сферах освітньої, наукової, управлінської діяльності, у законодавчій роботі парламенту.

Підручник «Правова політологія. Академічний курс» акумулює наукові здобутки цього колективу вчених і пропонує новий, сучасний, адекватний викликам глобалізованого світу погляд на політико-правову реальність, нові тлумачення і визначення суспільних явищ із позицій їх ціннісного наповнення, спонукає студентів до критичного аналізу, творчого сприйняття викладеного матеріалу, пошуку власних рішень і позицій у складних суспільно-політичних ситуаціях. Для цього автори пропонують в кінці кожного розділу-лекції творчі завдання й запитання, розлогі списки рекомендованої літератури. Підручник складається з 15 розділів, в яких представлено методологічні засади навчальної дисципліни, показано еволюцію становлення правової політології як нового наукового напряму, розкрито синкретичну природу таких феноменів, як політична влада, політичне право, правова політика, держава та політико-правова система.

Слід відзначити, що підручник є стислим викладом результатів фундаментальної наукової розвідки, представленої у колективній монографії «Правова політологія: проблеми концептуалізації та інституціоналізації», що побачила світ у 2019 році.

У ній фахівцями детально проаналізовано засадничі детермінанти правової політології, її значення як науково-пізнавальної системи у контексті постнекласичної дослідницької парадигми.

Якою ж, на думку авторського колективу, є відповідь на складні сучасні політичні процеси? Правова діяльність завжди є політичною, позаяк регулює суспільні відносини, щоб зробити їх справедливими, а політичну владу — підпорядкованою інтересам суспільства. Саме справедливість має бути інтегративною цінністю у взаємодії політики і права, адже вона визначає сенс людської діяльності в просторі соціуму й множинності інтересів. Такі аксіологічні детермінанти правової політології виводять останню на метарівень пізнання й наукового осмислення суспільних реалій. Саме така ціннісна основа правової політології надає підручнику для майбутніх юристів, політологів, державних діячів своєрідний політико-правовий дороговказ у безмежному просторі політико-правових процесів, що потребують і чіткої політичної позиції, і зважених державницьких рішень, і справедливих правових законів.


Наталія ХОМА, доктор політичних наук, професор кафедри політології та міжнародних відносин Національного університету «Львівська політехніка».

Правова політологія: Академічний курс: підручник/авт. кол.: за ред. І. О. Кресіної. Київ: Інститут держави і права імені В. М. Корецького НАН України, 2021. 480 с.