Про це було заявлено під час зустрічі представників обласної ради з головами територіальних громад району. На ній, окрім питань передачі об’єктів комунальної власності від райради в підпорядкування громад, порушувались також проблеми відносин із контролюючими органами та постачальниками енергоносіїв, транспортного сполучення між громадами тощо.

«Ці зустрічі треба спустити на нижчий рівень — від району до громад. Це надає змогу більш детально дізнатися про проблеми, визначити, як можна взаємодіяти, які спільні історії успіху можна будувати разом з обласною радою», — зазначив голова Токмацької міської ради Віктор Загуменний.

Депутат облради В’ячеслав Колесников, повідомивши, що нині напрацьовується дорожня карта, додав, що такі засідання проводитимуться у найближчі місяць-два.

Однією з найбільших проблем району є технічний стан пологівських очисних споруд, який близький до аварійного. Більшість конструкцій та устаткування потребують капітального ремонту.

«Ціна питання проведення повної реконструкції цього об’єкта становить 53 мільйони гривень. У результаті проведених торгів її було дещо знижено. І сьогодні йдеться про 41 мільйон», — розповів Пологівський міський голова Юрій Коноваленко.

Знайти такі кошти самостійно громада не в змозі. Водночас зволікати з реконструкцією очисних споруд небезпечно. «Цей проект потребує корегування, бо він рік не виконувався. Ми повинні приділити йому увагу і завершити цю будівлю. Але працювати спільно з громадою. Незважаючи на те, що очисні споруди потребують негайної реконструкції, вони працюють. Велика вдячність колективу за те, що місто користується цими послугами. Але якщо залишити споруди в такому стані — все може скінчитися дуже погано», — вважає перший заступник голови облради Людмила Любім.

Аби через зупинку очисних споруд Пологи не перетворилися на зону екологічного лиха, обласна рада розгляне питання щодо виділення коштів на капітальний ремонт об’єкта. Минулого року на ці роботи виділили дев’ять мільйонів гривень. Але кошти пішли не на першочергові роботи із заміни устаткування, а на будівництво паркану навколо території та дорогу.

«Однозначно це проблемний об’єкт. Керівництво Пологівщини заявляє, що розв’язання цієї проблеми є найпріоритетнішим. І ми докладатимемо зусиль, аби переконати депутатів обласної ради виділити кошти для вжиття заходів, щоб ця проблема була вирішена. Будемо вирішувати корінь проблеми, жодної копійки не дамо на якісь фасадні питання. Труби, колектори, очисні споруди — говоритимемо лише про те, що справді розв’яже проблему», — заявив заступник голови облради Владислав Куценко.

Такий підхід буде застосовуватися до всіх проблемних об’єктів, які перебувають у підпорядкуванні громад і потребують фінансування з бюджету області.

Представники облради також відвідали місто Гуляйполе, де ознайомилися з ремонтом корпусів комунального закладу дошкільної освіти комбінованого типу «Сонечко», в якому виховується 250 дітей. На умовах співфінансування обласна рада виділила на ці роботи два мільйони гривень. Сучасному дизайну приміщень та рівню оснащення цього дитсадка можуть позаздрити чимало дошкільних закладів обласного центру.

Побували представники облради і в Гуляйпільській спеціалізованій загальноосвітній школі-інтернаті. Тут виховується 156 дітей, з яких 87 сиріт. Обласна рада виділяла 350 тисяч гривень на ремонт спортивної зали установи. Якість робіт була оцінена позитивно.

«Такі заклади треба однозначно підтримувати. І розмови про те, що їх потрібно закривати, в обласній раді вестися не будуть», — пообіцяв Владислав Куценко.

Довідково

Пологівський район — район у Запорізькій області, утворений 2020 року. Адміністративний центр — місто Пологи. Район утворено відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-IX від 17 липня 2020 року. До його складу увійшли: Токмацька, Гуляйпільська, Оріхівська, Пологівська, Молочанська міські, Більмацька, Комиш-Зорянська, Розівська селищні, Воздвижівська, Малинівська, Смирновська, Малотокмачанська, Преображенська, Воскресенська, Федорівська сільські територіальні громади. Територія району займає площу 1340 км. Має 15 територіальних громад, зокрема п’ять міських, три селищні та сім сільських. Територією протікають річки: Янчур, Конка, Мокра Конка, Суха Конка, Мала Токмачка, Вербова, Ожерельна, Гайчур.

Фото з відкритих джерел.