Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув проект постанови «Про відзначення 60-річчя першого польоту людини у космос» (№ 5210), яким пропонується у квітні цього року на державному рівні вшанувати зоряних першопрохідців. Серед підкорювачів космосу чимало українців — конструктор ракет Олександр Засядько, Микола Кибальчич, який перший задумав літальний апарат з реактивним двигуном, Юрій Кондратюк, котрий винайшов багатоступеневу космічну ракету і вирахував «трасу», якою американці полетіли на Місяць.

У квітні 1961 року польотом у космос керував головний конструктор перших ракетно-космічних систем, академік Сергій Корольов, який народився в Україні й провів тут третину свого життя. Як зазначається в пояснювальній записці до документа, протягом багатьох років, коли відбувалися епохальні відкриття та досягнення космонавтики, ім’я головного конструктора залишалося засекреченим. Лише з некролога світова спільнота дізналася, що батьківщиною основоположника практичної космонавтики Сергія Корольова є Україна, зокрема місто Житомир.

«Без України і українців не було б першого польоту людини в космос, саме тому за пропозицією, зокрема, і Музею космонавтики у Житомирі ми підготували відповідну постанову. До 12 квітня залишилося небагато часу, а нашій державі разом із міжнародними партнерами, з якими ми беремо участь у різноманітних космічних програмах — зі Сполученими Штатами Америки, з НАСА, з Європейською космічною агенцією, — варто гідно відсвяткувати цю спільну перемогу людства, яка відбулася виключно завдяки видатним українцям», — наголосив голова комітету Микита Потураєв.

Народні депутати рекомендували Кабінету Міністрів України забезпечити проведення відповідних заходів з нагоди 60-річчя першого польоту людини в космос та внести капітальний ремонт «Національного музею космонавтики імені С.П. Корольова» Житомирської обласної ради до програми «Велике будівництво».

«Я підтримую заходи, спрямовані на посилення розширення експозиції Житомирського музею. Це справді унікальна колекція, яка потребує певних капітальних вкладень, щоб стати світовим центром космонавтики», — наголосив народний депутат Юрій Павленко.

За результатами обговорення комітет ви-рішив рекомендувати Верховній Раді Украї-ни прийняти постанову № 5210.

Комітет також розглянув у другому читанні проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях (№ 3952) із врахуванням зауважень

Головного юридичного управління апарату Верховної Ради України. Основні зауваження стосувалися забезпечення відкритості інформації про заробітні плати наглядових рад унітарних державних/комунальних підприємств. Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити цей законопроект у другому читанні та в цілому.

Крім того, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про туризм» щодо розширення кола суб’єктів надання готельних послуг (№ 2673). Метою законопроекту є створення сприятливих умов для розвитку готельної інфраструктури та сфери туризму шляхом розширення кола суб’єктів надання готельних послуг.