Серед інфікованих — 609 дітей та 388 медичних працівників, 4 887 осіб госпіталізовано. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці.

Найбільше  інфікованих виявлено в Києві, Львівській, Одеській, Вінницькій та Харківській областях. Уперше зафіксовано рекордну кількість смертей за звітну добу — померли 289 пацієнтів. У Національній академії наук України заявили, що смертність весняної хвилі від COVID-19 перевищила осінню.

«Найбільше занепокоєння викликає стрімке зростання смертності. Попередній середньотижневий рекорд смертності було зафіксовано 12 грудня, він становив 225 смертей за добу. Але ця кількість з’явилася в статистиці завдяки довнесенню до реєстру давніших смертельних випадків. Насправді середньотижнева кількість зареєстрованих смертельних випадків ніколи не перевищувала 205 нових смертей на день. Сьогоднішня ж кількість не пов’язана із затримками реєстрації нових смертельних випадків, тому можна стверджувати, що смертність цієї хвилі вже перевищила осінню», — йдеться у повідомленні НАНУ.

Смертність зростає в усіх областях, крім Івано-Франківської та Закарпатської, які проходять піковий період кількості госпіталізацій. У НАНУ прогнозують, що в Україні смертність від коронавірусу зростатиме й надалі щонайменше до початку квітня. Фахівці наголошують, що кількість пацієнтів у медзакладах перевищила максимум осінньої хвилі, нового максимуму досягла й кількість хворих, які потребують кисневої терапії, та кількість хворих на апаратах штучної вентиляції легень.

За добу кількість активних хворих на COVID-19 у Києві збільшилася на 1,1 тисячі осіб — до 46 тисяч. «Плюс 1 121 підтверджений випадок захворювання на коронавірусну хворобу (загалом 148 831). Плюс 25 летальних випадків від вірусу (загалом 2 961)», — написав київський міський голова Віталій Кличко в Телеграм-каналі.

За даними МОЗ, у десяти регіонах України перевищено показник госпіталізацій хворих, за добу ситуація погіршилася в Київській та Одеській областях. За рівнем поширення коронавірусу в помаранчевій зоні опинилися 17 областей. Загалом від початку пандемії в Україні захворіло 1 489 023 особи, летальних випадків — 28 986. За 20 днів від старту кампанії з вакцинації щеплення від COVID-19 отримали майже 72 тисячі осіб, одній людині вкололи дві дози вакцини. Найбільше вакцинуються на Донеччині, найменше — на Житомирщині.

Світлана ЛЕЛІТКА.

***

В Івано-Франківській центральній міській лікарні третина з майже 400 пацієнтів із коронавірусною хворобою та підозрою на COVID-19 — киснезалежні. У медзакладі відчувають дефіцит кисню, тож змушені економити, й припинили всі планові операції.

«Пацієнти у вкрай важкому стані, не вистачає кисню. Пацієнти із пневмоніями, всі кисневі точки задіяно, — каже заступник директора ЦМКЛ Володимир Вовчук. — Постачальник кисню, одне із львівських підприємств, повідомив про проблеми на виробництві. Не гарантують завезення чергової партії». Тим часом двопотокові кисневі концентратори як благодійну допомогу лікарні надав Микола Круць, голова правління ПрАТ «Івано-Франківськцемент».

Станом на 17 березня в області зареєстровано 506 нових випадків коронавірусної хвороби, повідомляє наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

***

У червоній зоні епідемічної небезпеки перебуває Закарпатська область. Кількість хворих тут зростає. Тож 115 спеціальних мобільних груп перевіряють усі територіальні громади щодо дотримання режиму самоізоляції хворими на COVID-19. До їхньго складу входять представники поліції, старости громад, голови районних адміністрацій, лікарі та епідеміологи. За два тижні оглянуто 228 населених пунктів, перевірено 1 771 особу, виявлено 54 порушень, інформує наш власкор Василь НИТКА.