Аби ватаги шкідників не зжерли весь урожай озимих, аграрії розкладають по угіддях отруєне зерно. Та їдять і його, і мертвих мишей також перелітні птахи, через що в заповіднику Асканія-Нова зафіксували загибель понад сімсот «червонокнижних» сірих журавлів, качок-огарів, граків, кречетів та канюків.

Після проведення токсикологічної експертизи з’ясувалося, що на пернатих згубно подіяли приманки на основі бродіфакуму — антикоагулянту, що викликає підшкірні крововиливи, та вражає і центральну нервову систему, і дихальну, і серцево-судинну, і печінку. Причому він небезпечний не тільки для птахів і загалом тварин, а й для людей. Дехто з орендарів земельних паїв небезпеки ще й додав, грубо порушивши технологію застосування — отруйну принаду просто розкидали полями, а не вносили безпосередньо до нірок гризунів. Тож тепер регіональна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій рекомендувала землеробам обмежити використання препаратів з бродіфакумом на три тижні, доки не закінчиться весняна міграція диких птахів, шлях яких пролягає якраз степами краю.

Селянські лідери таке рішення підтримали — зокрема, голова обласної організації Всеукраїнської аграрної ради Володимир Хвотов у своєму виступі на Фейсбуці назвав його «правильним і необхідним». Однак цього недостатньо, вважають працівники заповідника Асканія-Нова. Вони вимагають з’ясувати, яке відомство надало дозвіл на використання смертоносної для птахів отрути, та притягнути чиновників до відповідальності. Якщо ж йдеться про контрафактні препарати, приміром, китайського виробництва, то правоохоронні органи мають відстежити шляхи контрабанди та надійно перекрити їх, аби за «дешеву» боротьбу зі шкідниками не розплачувалися життями ні в чому не винні птахи. Яких і так на Землі залишилося небагато.