Злочинну діяльність групи осіб викрили та задокументували працівники управління СБУ у Рівненській області спільно зі співробітниками слідчого управління та за процесуального керівництва облпрокуратури, розпочавши у серпні минулого року досудове розслідування. Встановлено, що група осіб займалася незаконним придбанням, зберіганням, пересиланням та перевезенням бурштину у великих розмірах, законність якого не підтверджується відповідними документами. Збували «сонячне» каміння і на території України, і за кордон.

22 березня у рамках кримінального провадження поліцейські провели сім санкціонованих обшуків: за місцем проживання жителів Сарненського району, їхніх знайомих і родичів, у транспортному засобі. Загалом виявили та вилучили орієнтовно 350 кг обробленого та необробленого бурштину, верстат для обробки каміння, автомобіль, стартовий пістолет. Орієнтовна вартість вилученого каміння за цінами чорного ринку становить більш як три мільйони гривень.

До речі, під час першої реалізації оперативної інформації торік у вересні правоохоронці за місцем здійснення діяльності фігурантів справи та за місцем проживання 60-річного рівнянина виявили та вилучили понад 850 кг обробленого та необробленого «сонячного» каміння. Під час другої — у ще двох фігурантів кримінального провадження вилучили 242 кг бурштину та 26 верстатів для обробки каміння.
Досудове розслідування триває.

Марія ЮСТИЦЬКА, прес-офіцер відділу комунікації поліції Рівненської області.

Рівне.