На знімку: занедбані будівлі повільно обростають кущами й чагарниками.

Голова Закарпатської облради Олексій Петров разом із заступником голови обласної комісії з питань регіонального розвитку, адміністративно-територіального устрою, комунального майна та приватизації Іваном Синетаром відвідали село Теребля Тячівського району. На місці оглянули житловий комплекс, який було споруджено у 2012 році для переселенців з аварійної зони в селищі солекопів Солотвино. Площа кварталу — 25 гектарів. Тут розміщено вісім будинків на 116 квартир і 17 індивідуальних житлових будинків садибної забудови. Також на території функціонує навчально-виховний комплекс на 350 дітей.

На жаль, солотвинці навідріз відмовилися покидати свої господарства і переселятися у нові помешкання. Тож нині, майже через десятиліття після введення у експлуатацію, будівлі зазнали істотної руйнації, їх також розкрадають...

Закарпатська обласна рада разом із Буштинською ОТГ (до якої входить і село Теребля) вирішили вдихнути в безгоспні будівлі нове життя.

Нині повноцінному функціонуванню комплексу заважає невпорядкованість документації, яку свого часу працівники правоохоронних органів вилучили за підозрою в неналежному використанні коштів. Станом на сьогодні поліція документи повернула, й наразі розробляється алгоритм офіційного оформлення та передачі комплексу в Тереблі Буштинській громаді.

За словами Івана Синетаря, питання нарешті треба перевести в правову площину, оформити всі дозволи і документи, розпорядившись цим величезним і наразі майже безгосподарним комплексом на користь громади, району та області: «Оптимальний варіант — частину комплексу визначити як резервний фонд для потреб області, частину віддати під потреби громади і як житло для людей, які цього справді потребують. Наприклад, багатодітних родин чи сиріт, — пропонує Іван Синетар. — Наразі на Тячівщині в черзі на житло стоять майже 90 пільговиків, а за останні кілька років таким людям виділили лише чотири оселі».

Аби офіційно підтвердити наміри розвивати інфраструктуру та забезпечити функціонування житлового комплексу в Тереблі, голова обласної ради Олексій Петров та очільник Буштинської територіальної громади Руслан Янчій підписали відповідний меморандум.

За словами Олексія Петрова, той факт, що майновий комплекс буде передано у власність Буштинської територіальної громади, не означає, що область перестане опікуватися цими об’єктами: «Передбачено, що 35 квартир у багатоквартирних житлових будинках та п’ять індивідуальних житлових будинків буде передано в оперативне управління обласної ради й вони стануть частиною резервного (спеціалізованого) житлового фонду на випадок надзвичайних ситуацій. Водночас разом із колегами з Буштинської ОТГ займатимемося пошуком інвесторів (і вже нині є зацікавлені організації), аби запустити на цій території роботу солерудника, а відтак і алергологічної лікарні», — наголосив голова облради.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.