Завдяки своєму винаходу вона перемогла в конкурсі від STEM is FEM на ідею найкращого застосування штучного інтелекту для розв’язання соціальних проблем.

Програма STEM is FEM — це соціальний освітній проект, покликаний боротися з гендерними стереотипами. Вона має мотивувати українських школярок обирати в майбутньому технічні спеціальності й демонструє, що жіноча стать тут нічим не поступається чоловічій. А щоб дівчата почувались впевненіше, у рамках проекту проводяться численні безплатні навчальні заходи.

Під час одного з них Владислава і продемонструвала свою розробку. Дівчина створила електронний додаток PROF guide, який допомагатиме користувачам ефективніше обирати спеціальність та місце роботи. Він розрахований не тільки на випускників навчальних закладів, а й на будь-кого, хто шукає роботу, незалежно від віку. Програма на основі опитування зможе зібрати доволі повну інформацію про людину, яка хоче зробити правильний вибір. На базі цих даних штучний інтелект побудує свої рекомендації. Вони допоможуть безробітному зрозуміти, у якій сфері він зможе найефективніше використати свої можливості, і яка спеціальність підійде найбільше.

— Штучний інтелект побудує психологічний портрет користувача на основі різних даних і їхнього аналізу. Він врахує і особисті уподобання, і досягнення на попередніх місцях роботи, якщо вони були. Потім на основі цього портрета програма запропонує тести із профорієнтації, які визначать тип людини. Вона ж сформує перспективи роботи в різних галузях та надасть максимально ефективні рекомендації. А ще — поінформує про ринок праці, — пояснила принцип дії свого додатка Владислава.

Уперше проект дівчина презентувала під час навчального модуля від STEM is FEM «Computer science», де протягом двох днів кілька десятків дівчат із різних регіонів країни слухали лекції від фахівчинь із сфери штучного інтелекту та машинного навчання. Їм дали змогу взяти участь у майстер-класах із роботи у відповідних програмах. А на завершення модуля учасниці виконали конкурсне завдання. Треба було запропонувати ідею використання штучного інтелекту для розв’язання будь-якої соціальної проблеми. Концепція Владислави посіла друге місце на конкурсі, за що дівчина отримала приз — сертифікат на освітній курс «Introduction to Computational Thinking and Data Science» від Массачусетського технологічного інституту.

— Ідея Владислави не лише цікава та теоретично корисна, а й насправді життєздатна. Якщо її вдасться втілити на практиці, вона допоможе багатьом не тільки правильно обрати професію, а й знайти роботу, — переконаний ініціатор STEM is FEM бізнесмен Сергій Токарєв.

Хмельницька область.

Фото з архіву Владислави Мазій.