Фото з сайту Національної гвардії України.

У 2014 році нацгвардійці одні з перших вирушили на схід України, щоб дати відсіч російській збройній агресії та спільно з побратимами зі Збройних Сил України визволили низку населених пунктів. Нині вони продовжують виконувати важливі завдання в районі проведення ООС.

«Ми пам’ятаємо своїх героїв. Їхні імена навічно занесені до списків особового складу військових частин, де вони проходили службу, на їх честь названо вулиці, відкрито пам’ятні дошки та меморіали», — зазначив у привітанні до свята командувач Національної гвардії України генерал-полковник Микола Балан.

Водночас гвардійці щодня роблять свій внесок у боротьбу зі злочинністю, здійснюють охорону важливих державних об’єктів, дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав, допомагають у подоланні наслідків пожеж та повеней, реагують на інші виклики та загрози.


На знімку: урок мужності організували і провели офіцери в/ч 3008 Олена Фіяло
(ліворуч) та Анна Бучинська.

Фото зі сторінки військової частини у Фейсбуці.

«Історія та бойовий шлях військової частини 3008 у запитаннях і відповідях» — тема уроку, який провели військові Національної гвардії України для десятикласників Вінницької школи № 15.

Цей урок присвятили Дню Національної гвардії України, що відзначається 26 березня. Заняття відбувалося у дистанційному форматі: військові перебували у клубі своєї частини 3008, учні — за місцем проживання біля комп’ютерів чи ноутбуків, йдеться у повідомленні прес-служби підрозділу. Навчатися на відстані з допомогою мережі Інтернет для школярів уже звично. Незвичними були тільки одягнені у військові однострої вчителі. Один з них — ветеран частини полковник запасу Леонід Данюк. Офіцер вважає, що таке спілкування вкрай важливе насамперед для патріотичного виховання молодого покоління. Особливий інтерес викликала його розповідь про участь гвардійців у бойових діях на сході України з російським агресором.

Полковник згадав тих, хто не повернувся живим з війни. Попросив юнаків і дівчат пам’ятати про захисників рідної землі, адже це сторінки історії нашої держави. Історичні події повинен знати кожен.

— Раніше, до пандемії, ми запрошували учнів і студентів до себе в гості, — зазначила офіцер з організації дозвілля в/ч 3008 Анна Бучинська. — На території частини показували техніку, було видно, що військові машини викликають захоплення у юнаків та дівчат. Гвардійці на плацу демонстрували уміння вести рукопашний бій, поводження зі стрілецькою зброєю. Їм також показували казарми, пригощали солдатською кашею. На жаль, нині зробити це не можливо, бо існують карантинні обмеження, військові дотримуються їх. Зате є Інтернет. Тому вирішили організувати зустріч в онлайн-форматі. Щоб спілкування відбувалося у теплій атмосфері, запропонували учням ставити запитання. Наприкінці розмови учні не забули привітати гвардійців з професійним святом.

Як повідомила Анна Бучинська, таке спілкування планують проводити надалі, до того ж не тільки з учнями, а й зі студентами навчальних закладів Вінниці.