— Завод не лише займеться переробкою відходів, а й вироблятиме електричну енергію. Він розвантажить громаду від відходів, а довкола заводу зможуть утворюватися супутні підприємства — тепличні, переробні та інші, формуючи повноцінний індустріальний парк. Це відкриє громаді можливості для сталого розвитку, втілення вартісних соціальних програм, створення додаткових робочих місць, — розповідає сарненський міський голова Руслан Серпенінов (на знімку). — Функціонування такого заводу — дуже нагальна потреба для забезпечення комфортного проживання мешканців нашої громади та поліпшення екологічної ситуації в населених пунктах.

Фахівці ТОВ «Німецько-українське підприємство «Браун Індастріал Технолоджі», яке разом із сарненською громадою будуватиме й експлуатуватиме завод, запропонували найпрогресивнішу технологію в галузі переробки відходів і альтернативної відновлюваної енергетики. Відходи сортуватимуться: вторинна сировина (скло, метал, пластик) йтиме на повторну переробку, біологічні відходи — на виробництво біогазу, з сухого залишку після відбору біогазу вироблятимуть органічні добрива для потреб громади чи для продажу.

Виробництво не передбачає забруднюючих викидів — фільтраційні системи забезпечують очищення викидів у повітря, зокрема й очищення від специфічних запахів.

— Німецький партнер-інвестор визначив сарненську громаду як надійного партнера у створенні спільного бізнесу, що зацікавлений у використанні сучасного європейського досвіду в поводженні з відходами, відповідно до стандартів ЄС. Це практичний крок до європейської інтеграції на окремій території Рівненської області, — вважає директор «Німецько-українського підприємства «БІТ» Ігор Трушенко.

Рівне.

Фото надано автором.