Понад сотню різних проектів із місцевих громад надійшло на конкурс до Хмельницької агенції регіонального розвитку. Визначити кращі з них було непросто, адже кожен важливий для громади, що його запропонувала. Утім, переможців все-таки довелось обирати. З-поміж усіх визначили сім проектів, які розділили три призові місця. Всі вони перші матимуть підтримку. Два з них уже готують для участі у грантових конкурсах. Але допомогу отримають не лише переможці. Ще для десяти заявок спробують підшукати спонсорів, які допоможуть із фінансуванням.

Такий конкурс в області провели не так для того, щоб активізувати представників місцевих рад, як для того, щоб долучити до активного громадського життя мешканців громад. Саме вони мали підказати владі, над чим потрібно попрацювати передусім.

— Ми отримали понад сотню проектних ідей, хоча такого результату й не очікували. Чимало з них стосуються насамперед розвитку місцевої інфраструктури, як-от ремонти освітніх закладів чи облаштування спортивних майданчиків. Були й такі, що неможливо реалізувати через відсутність дозвільної документації. Або такі, що можна визначити як нерентабельні, оскільки їх реалізація вимагає значно більше ресурсів, аніж потім може отримати користі громада, — розповіла директор агенції регіонального розвитку Катерина Савчук.

Тож, проаналізувавши всі пропозиції, спеціалісти агенції визначили переможців. Переміг проект «Навчись рятувати життя», який навчить, як надавати домедичну допомогу, учнів старших класів, вчителів, вихователів дитячих садочків. Для того, щоб він був успішно реалізований, агенція розробить концепцію, проектну заявку та підшукає шляхи фінансування.

Зовсім іншими, але не менш цікавими виявились ідеї зі створення інтерактивного арт-об’єкта «Музей-мистецьке кафе Пшездецьких» у Чорному Острові та Трав’ярні у Старій Ушиці, яка займатиметься екотуризмом та виробництвом фіточаїв з унікального бакотського різнотрав’я. Обидві так само забезпечать повним консультаційним супроводом та підбором грантових можливостей.

Під час конкурсу з’ясувалося, що багато громад цікавляться темою STEM-освіти. Свої розробки запропонували автори із Хмельницького, Славути, Нетішина та Білогір’я. Кожна цікава та корисна, тож і вони можуть розраховувати на підтримку і допомогу агенції.

А ще в населених пунктах зацікавлені у впроваджені так званих безпекових проектів. Хтось хоче створити свій центр безпеки, для когось першочергове завдання — зібрати добровільну пожежну команду, а десь планують встановити пожежні гідранти або влаштувати рятувальну станцію на воді. Попри важливість таких планів не завжди для їх реалізації у громад є кошти. То як бути?

В агенції вирішили до їх реалізації залучити Головне управління ДСНС в області, фахівці якого зможуть допомогти практичними порадами, а можливо, й надати певну матеріальну підтримку.

Так само помічників, спонсорів і порадників шукатимуть для проектів, що стосуються енергозбереження та переробки сміття. Здебільшого це довгострокові проекти, і реалізувати їх без допомоги органів місцевого самоврядування та профільних спеціалістів неможливо. Тож партнерів, спонсорів і добродійників підшуковуватимуть усі разом.

Ті, для кого їх уже вдалося знайти, співпрацею задоволені. Так, агенція регіонального розвитку допомогла Дунаєвецькій міській раді при створенні мобільного музею-лабораторії для школярів: доступ до якісної освіти в умовах пандемії COVID-19. Тож цей проект міська рада реалізує за підтримки уряду Швеції та програми розвитку ООН в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку».

Хмельницький.