Окрім глави уряду, в розмові взяли участь голова Нацбанку Кирило Шевченко, міністр юстиції Денис Малюська, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, Генпрокурор Ірина Венедіктова, директор НАБУ Артем Ситник та директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

«Наша мета — розробити стратегію, яка відображатиме наше спільне бачення розв’язання цієї проблеми. Дуже важливо дати старт цій роботі, оскільки цього від нас очікує суспільство», — зазначив глава уряду.

Під час засідання голова Нацбанку К. Шевченко поінформував про стан справ із поверненням активів збанкрутілих банків, а С. Рекрут розповіла про заходи, вжиті Фондом гарантування вкладів фізичних осіб задля повернення активів збанкрутілих банків. На її думку, потрібно розробити конкретний план повернення активів колишніми акціонерами.

Міністр розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства Ігор Петрашко нагадав, що у парламенті вже зареєстровано законопроект № 4546, який дасть можливість Фонду гарантування вкладів фізичних осіб бути більш дієвим у питанні повернення активів. Ця законодавча ініціатива передбачає вдосконалення механізмів збереження активів банків, що виводяться з ринку, запобігання втрати їхнього майна й задоволення більшої кількості кредиторів банку.

Співавтори цього законопроекту, зокрема, народні депутати Данило Гетманцев, Ірина Аллахвердієва, Вікторія Кінзбурзька, звертають увагу, що Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у процесі виведення з ринку та ліквідації неплатоспроможних банків виявлено факти заподіяння банкам та їх кредиторам шкоди на суму, що перевищує 120 мільярдів гривень. Також встановлено понад 700 пов’язаних з банками осіб, щодо яких є підстави стверджувати, що цю шкоду заподіяно внаслідок їхніх рішень, дій або бездіяльності. Типовими операціями, які найчастіше завдавали шкоду банкам та їхнім кредиторам, були видача кредитів на неринкових умовах пов’язаним та потенційно пов’язаним із банком особам, які виводили кредитні кошти на рахунки нерезидентів, придбання так званих «сміттєвих» цінних паперів, виведення ліквідних активів з-під забезпечення за виданими банком кредитами, продаж банком активів за ціною, що була значно нижче ринкової, або ж придбання активів за ціною, що значно перевищує ринкову.

Та хоч законодавство наділяє Фонд гарантування вкладів правом звернутися, в тому числі через суд, до пов’язаних із банком осіб та інших осіб, що заподіяли шкоду щодо задоволення за їхній рахунок вимог кредиторів, на практиці цей механізм є неефективним. У зв’язку з цим законопроект № 4546 визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду. Зокрема, цими змінами пропонується запровадити положення, що дозволять Фонду гарантування вкладів ініціювати цивільні, адміністративні, кримінальні чи арбітражні провадження про стягнення шкоди (збитків), заподіяної банку внаслідок націоналізації, експропріації майна, реквізиції, руйнування, шкоди або знецінення майна банку внаслідок воєнних дій, збройних конфліктів, громадських заворушень.

За підсумками обговорення глава уряду доручив учасникам міжвідомчої робочої групи підготувати пропозиції щодо розроблення консолідованої стратегії у питанні повернення активів збанкрутілих банків.