Кабінет Міністрів уже зареєстрував у парламенті відповідний законопроект № 5073. Разом із ним під час засідання Комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту розглядався також проект змін до Бюджетного кодексу щодо спрямування надходжень від легалізації азартних ігор на забезпечення деяких потреб у галузі медицини, освіти та науки, культури та спорту за авторством Ольги Стефанишиної та інших народних депутатів (№ 5073-1). Обидва документи спрямовані на доповнення Бюджетного кодексу відповідними нормами задля скерування коштів, отриманих як платежі за ліцензії на організацію та проведення азартних ігор та на випуск і проведення лотерей, на соціальні цілі.

Урядовий проект розроблено з метою реалізації закону про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор, який ухвалили 14 липня 2020 року (№ 768-IX). Пункт 8 розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» цього закону передбачає, що Кабмін має подати до Верховної Ради пропозиції стосовно внесення змін щодо спрямування відрахувань коштів, отриманих від ліцензійних платежів у сфері азартних ігор, до Державного фонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки. Відтак редакція урядового законопроекту передбачає створення такого фонду за рахунок коштів, отриманих від грального бізнесу. У документі визначаються джерела формування такого фонду та напрями скерування його коштів. А це — сфери охорони здоров’я, спорту, освіти, культури, наукової і науково-технічної діяльності. Водночас в урядовому законопроекті не визначено, який саме відсоток йтиме на ту чи іншу сферу.

Натомість в альтернативному законопроекті запропоновано зараховувати кошти, отримані від плати за ліцензії на провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, до спеціального фонду Державного бюджету з подальшим спрямуванням їх на такі соціальні цілі: здійснення централізованих закупівель лікарських засобів для забезпечення лікування осіб, хворих на хворобу Паркінсона, м’язову дистрофію Дюшена та хворобу Крона, в рамках забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру (40 відсотків вказаних надходжень); реалізацію програм та заходів у сфері освіти та науки (40 відсотків вказаних надходжень); розвиток спорту (10 відсотків вказаних надходжень); державну підтримку сфери культури (10 відсотків вказаних надходжень).

Під час засідання Комітету з питань молоді та спорту народні депутати вирішили все-таки підтримати урядовий законопроект. Приймаючи таке рішення, вони спиралися на те, що створення Державного фонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки передбачено ухваленим в липні законом про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор. Члени комітету рекомендують Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні законопроект № 5073 прийняти за основу, а проект закону № 5073-1 повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Вл. інф.