Під головуванням Президента Володимира Зеленського та за участі Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, під час якого ухвалено рішення щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до 79 юридичних та 10 фізичних осіб.

«Ви напевне чули словосполучення «чорна п’ятниця». Це день великого розпродажу, коли люди отримують можливість купити різні товари з великою знижкою. В Україні з’явилася своя версія «чорної п’ятниці» — у цей день особи, що займалися «великим розпродажем» стратегічних підприємств, природних ресурсів, високих державних посад, торгували безпекою, стабільністю та майбутнім України, отримують по заслугах», — сказав у зверненні за підсумками п’ятничного засідання РНБО Президент В. Зеленський.

За його словами, цього разу вперше в історії України запроваджено персональні санкції, зокрема, заблоковано активи та майно осіб, яких, за аналітичними даними СБУ, апарату РНБО, можна назвати першою десяткою української контрабанди. «Хочу підкреслити, що боротьба з контрабандою буде продовжена. Сьогодні — це перша десятка, але точно не остання», — зазначив глава держави, додавши, що окрім відсторонення від роботи низки посадовців митних органів, готуються зміни до законодавства, що передбачають криміналізацію недостовірного митного декларування.

Назвавши контрабанду економічним тероризмом проти України, Президент підкреслив, що внаслідок цих дій бюджет недоотримав 300 мільярдів гривень, з яких понад 100 мільярдів — внаслідок неефективної роботи митниці.
Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що за останні дні від роботи уже відсторонено 187 митників, а далі це само чекає інших посадових осіб, які сприяють контрабанді.

Коментуючи запровадження санкцій щодо першої десятки контрабандистів, О. Данілов зазначив, що це люди, які завдають дуже великої шкоди нашій державі. Рішенням РНБО персональні санкції застосовано до компаній, пов’язаних з українськими громадянами Вадимом Альперіним, Володимиром Дідухом, Олександром Чудаковим, Олександром Кравченком, Віктором Шерманом, Іваном Бокало, Валерієм Пересоляком, Юрієм Кушніром, Орестом Фірманюком та Олександром Ерімічуком.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, коментуючи в ефірі телеканалу «Україна-24» це рішення РНБО, повідомив, що повністю підтримав санкції до російських компаній, висловив окрему думку про запровадження санкцій проти українських компаній і громадян. «В рішенні РНБО були зазначені як іноземні суб’єкти господарської діяльності, щодо яких закон про санкції може абсолютно коректно діяти, так і громадяни України та суб’єкти господарювання, які знаходяться на території нашої держави. На мій погляд, якщо ми вводимо по відношенню до них (українських компаній та громадян. — Авт.) санкції, то це повинно бути вже за результатами затримання, вручення підозри, можливо, вже рішення суду. Сподіваюся, що незабаром це відбудеться», — сказав Д. Разумков, підкресливши, що питання контрабанди справді є дуже важливим і з ним треба боротися. Водночас голова парламенту звернув увагу на необхідність жити за законом, а це означає, що коли хтось порушив закон, то він повинен не просто відсторонюватися від виконання своїх обов’язків, а нести адміністративну чи кримінальну відповідальність за свою діяльність. У цьому контексті Д. Разумков також звернув увагу, що за законом санкції не можна застосовувати до українських громадян і компаній. «На мою думку, щодо громадян України ми повинні діяти в рамках Кримінально-процесуального кодексу України та судочинства, яке повинно працювати на території нашої держави», — зазначив він.

За підсумками засідання Президент також підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року».