На проміжних виборах народного депутата України на ОВО № 87 із центром у Надвірній окружна виборча комісія 4 квітня нарешті завершила опрацювання документації зі 117 ДВК. За результатом складеного протоколу, найбільше голосів виборців набрав Василь Вірастюк — 15076 (ПП «Слуга народу»). За Олександра Шевченка (ПП «За майбутнє») проголосували 14327, за Руслана Кошулинського (ВО «Свобода») — 13927 осіб. Відповідна інформація оприлюднена на сайті ЦВК.

Василь Вірастюк, Олександр Шевченко та Руслан Кошулинський заявили про проведення прес-конференцій та мітингів п’ятого квітня в Івано-Франківську. З такими само заявами виступили й обласні партійні організації цих кандидатів у депутати.

Політика й вибір, підкуп і вигода, гроші та зрада, вищість власних інтересів над державними — про що тільки не кажуть нині на Прикарпатті в розрізі скандальних подій на одномандатному виборчому окрузі № 87.

«Надзвичайний виклик для демократичності та законності виборів в ОВО № 87 вимагає від держави та правоохоронних органів невідкладних дій щодо встановлення винних у можливому спотворенні результатів голосування та ймовірних шахрайських діях із виборчою документацією», — наголошується в заяві Громадянської мережі ОПОРА. У разі відсутності об’єктивних та комплексних розслідувань, заявляють експерти, результати проміжних виборів народного депутата України матимуть низьку суспільну легітимність.

Спостерігачі ОПОРИ наполягають на розслідуванні всіх без винятку версій щодо причин невідповідності протоколів ДВК та результатів повторного підрахунку голосів, а також інших правопорушень.

За їхніми словами, процес встановлення підсумків голосування супроводжувався надмірною політизацією роботи членів ОВК та постійними ротаціями в її складі на основі непублічних партійних афіляцій, що негативно вплинуло на здатність комісії організовано й неупереджено реагувати на проблеми виборчого процесу.

Власне, події на виборах в ОВО № 87 давно вийшли за межі округу та стали доказом непростої політичної ситуації у країні. Таке враження, що комусь вигідно відвернути увагу від значущих проблем — збільшення на-пруження і протистоянь на лінії розмежування, в зоні проведення Операції об’єднаних сил.

Івано-Франківська область.