Наявність суперечностей в чинному законодавстві призводить до неоднозначного трактування норм Податкового кодексу України щодо лізингових та орендних операцій. Це, в свою чергу, гальмує розвиток ринку лізингу та економічне зростання України.

Тож законопроектом № 3601 пропонується уточнити зміст понять «лізингова (орендна) операція», «оперативний лізинг (оренда)», «фінансовий лізинг (оренда)», встановивши, що надавати майно (основні засоби) у лізинг може лише юридична особа, а не фізична чи юридична особа, як це передбачено чинними нормами.

Ситуацію коментує автор проекту закону, голова підкомітету з питань функціонування небанківських фінансових установ та страхової діяльності народний депутат України Елла Рєпіна (на знімку):

— Результатом прийняття законопроекту буде усунення суперечностей та чітке визначення лізингової операції в Податковому кодексі України. Це підвищить рівень законодавчого захисту прав суб’єктів відносин у сфері лізингу, що надасть можливість для подальшого розвитку лізингу в Україні, а також економічного зростання країни загалом. Окремо хочу наголосити на тому, що з точки зору оподаткування нічого не зміниться.

За допомогою законопроекту також пропонується:

— додати до права користування майном, яке передається в лізинг, ще й право володіння, тому що майно фактично передається лізингоодержувачу, а «володільцем чужого майна є особа, яка фактично тримає його у себе» (ч. 1 ст. 397 Цивільного кодексу України).

— термін «основні фонди» замінити терміном «основні засоби» — в Податковому кодексі, а також в Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку використовується термін «основні засоби».

Крім того, прийняття законопроекту № 3601 дасть змогу узгодити положення нового Закону «Про фінансовий лізинг», який незабаром набере чинності, та відповідних положень Податкового кодексу України.

Треба зазначити, що завдяки численним по-правкам народних депутатів та зусиллям працівників головного комітету при підготовці проекту закону до другого читання вдалося значно вдосконалити законодавчі зміни до кодексу в рамках початкової концепції законопроекту.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні 31.03. 2021 року одноголосно прийняв рішення підтримати проект закону № 3601 та рекомендував Верховній Раді прийняти його у другому читанні.

«Прийняття цього законопроекту буде логічним кроком після нещодавно прийнятого Закону «Про фінансовий лізинг». Адже, як я вже раніше казала, законодавство, що регулює відносини фінансового лізингу, вимагає комплексного, а не точкового оновлення та узгодженості зі світовим досвідом і сучасними тенденціями. Наразі це стосується приведення у відповідність глосарію», — повідомила Елла Рєпіна.

Нагадаємо, що на початку лютого Верховна Рада ухвалила законопроект «Про фінансовий лізинг», який посилює захист прав та законних інтересів лізингоодержувачів та лізингодавців.

Фото надано автором.