Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост (№ 4535).

Члени комітету погодилися із пропозиціями, відповідно до яких посада старости затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою і не виноситься на загальне голосування виборцями. Водночас кандидатура старости подається для затвердження радою виключно за результатами громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю). Гранична мінімальна чисельність жителів населеного пункту (населених пунктів) для утворення старостинського округу має становити від 500 жителів. Посаду старости переведено з 6-ї до 5-ї категорії посад посадових осіб органів місцевого самоврядування. За рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради старости можуть входити до складу її виконавчого комітету, а за рішенням органу, який прийняв рішення про утворення центру надання послуг, старості надано право надавати адміністративні послуги та/або виконувати окремі завдання адміністратора.

За результатами обговорення та врахування зауважень Головного юридичного управління та Головного управління документального забезпечення апарату Верховної Ради, комітет рекомендував ухвалити законопроект № 4535 в другому читанні та в цілому.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.