Загалом усе має такий вигляд, що, з одного боку, центральна влада дає все більше свободи місцевій у прийнятті важливих для громад рішень. Та з другого — складається враження, що ситуація просто вийшла з-під її контролю. Бо, крім права приймати відповідні рішення, місцева влада тепер ще й повинна взяти на себе відповідальність за малий бізнес і його фінансову підтримку. У місцевих керманичів інша думка.

— Держава зобов’язана підтримати бізнес, який страждає через пандемію COVID-19. Саме на такій думці зійшлися всі очільники громад Хмельниччини, з якими я спілкувався, — повідомив міський голова Хмельницького, очільник регіонального відділення АМУ Олександр Симчишин. — Допомога для підприємців, які змушені припиняти бізнес через обмеження в червоній зоні, має здійснюватися з державного, а не із бюджетів громад.

Він наголосив також, що органи місцевого самоврядування ніколи не стояли осторонь і перші реагували на всі виклики пандемії, впроваджуючи локальні заходи з підтримки бізнесу. Зокрема, запроваджували пільги зі сплати податків, відстрочували орендну плату, звільняли від абонплати підприємців на ринках тощо.

Крім того, місцеві бюджети взяли на себе левову частку фінансування медичних закладів, закупівлю обладнання, облаштування кисневих станцій, муніципальні доплати і страховки для медпрацівників.

І це тоді як бюджети територіальних громад теж постраждали від пандемії, адже податки та ПДФО, які їх наповнювали, зменшились.

— Ми допомагаємо бізнесу щодня вже понад рік. Разом із жителями громад узяли частину обов’язків держави на себе і продовжуватимемо робити це надалі, скільки буде потреба, — продовжив міський очільник. — Тож логічно, щоб матеріальну допомогу бізнесу виділяли саме з державного бюджету, так, як це робить центральна влада в усьому світі.

Підтримує цю думку і заступник міського голови Шепетівки Віталій Янушевський. За його словами, локдаун за рахунок громад — це недоцільно і неправильно. Таку позицію представники Хмельниччини озвучували на засіданні правління АМУ, і вона співзвучна із думкою представників місцевої влади з інших областей і полягає в тому, що подолання пандемії — це питання державної ваги, а не місцевого значення.

Хмельницький.