Факти дають змогу говорити про високий ризик порушення права затриманих осіб на захист, свободу й особисту недоторканність, а також захист від катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження й покарання.

«Наприклад, за даними службової документації, громадянин Б. був фактично затриманий о 02.10, доставлений у відділення о 03.50 і залишив відділення о 15.27, що загалом з моменту затримання становить 13 годин 17 хвилин. При цьому відповідальною особою тільки о 12.10 (через 10 годин після затримання) було повідомлено в центр безоплатної правової допомоги», — заявили перевіряльники.

У відділенні відсутні кімнати для затриманих. Через це, ймовірно, вони змушені тривалий час перебувати у службових кабінетах — без забезпечення питною водою й харчуванням. Процесуальні дії також відбуваються безпосередньо в кабінетах слідчих, не обладнаних системою відеоспостереження. Це створює умови, які не виключають ризики неналежного поводження із затриманими.

«Під час огляду службових кабінетів було виявлено предмети, не пов’язані з виконанням службових обов’язків працівниками поліції, однак за певних умов вони можуть бути використані для вчинення фізичного або психологічного тиску, зокрема, гантелі, лом, лопату й праску», — додають представники Уповноваженого.

Дніпропетровська область.