«Ми вийшли на пік третьої хвилі коронавірусу», — заявив учора на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов. На його думку, поступово ситуація з поширенням COVID-19 у нашій країні почала стабілізуватися. Зокрема, зменшується кількість госпіталізацій. А це, за словами чиновника, свідчить про те, що адаптивний карантин працює. Він нагадав, що західні області, які першими потрапили до червоної зони, уже вийшли з неї.

Степанов також повідомив, що за добу «антиковідну» імунопрофілактику пройшли 10 135 осіб. Усього 388 399 співгромадян уже одержали одну дозу вакцини від COVID-19, і всього п’ятеро громадян завершили вакцинацію (отримали дві дози). До листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 446 213 людей.

Глава МОЗ повідомив, що з 13 квітня імунопрофілактика проводитиметься препаратом CoronaVac. Мовляв, МОЗ закінчив усі процеси перевірки, лабораторного контролю цієї вакцини виробництва компанії SinovacBiotech. За словами міністра, Україна одержала партію в 215 тис. доз від цієї компанії.

«Усього було законтрактовано нами 1,9 млн доз. Інші 1,7 млн доз за цим контрактом поставлять найближчим часом. Ми розраховуємо на цю поставку протягом квітня-травня цього року», — додав Степанов.

Крім того, він поінформував, що 117 тис. доз вакцини Pfizer у рамках ініціативи COVAX надійдуть до України вже цього тижня.

«Перш за все цими вакцинами щеплюватимуть громадян, які перебувають у будинках-інтернатах, будинках для людей літнього віку, а також співробітників цих закладів», — пояснив міністр.

Тим часом МОЗ попередив: необхідно знати про склад вакцин, щоб уникнути алергійних реакцій. Склад вакцин проти COVID-19 залежить від технології, що її використовували для їхньої розробки.

Як повідомляє прес-служба профільного відомства, у нашій країні вже використовують вакцину Covieshield/AstraZeneca і очікують вакцину AstraZeneca південнокорейського виробника SK Bioscience, CoronaVac/Sinovac Biotech, Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Вакцини AstraZenecа різних виробників мають однаковий склад.

«Важливо знати склад, щоб уникнути можливої алергійної реакції після щеплення. Якщо ви підозрюєте, що у вас може бути алергійна реакція, обов’язково зверніться до сімейного лікаря чи терапевта в найближчу лікарню», — йдеться в повідомленні.