Документ передбачає зміну підходів до правового регулювання платіжного ринку, розширення кола надавачів платіжних послуг та упорядкування їхньої діяльності на платіжному ринку. А також підвищення безпеки та ефективності надання платіжних послуг, сприяння інноваціям та приведення законодавства України у відповідність до законодавства ЄС.

Представляючи проект, народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк окреслила основні зміни, які пропонується внести до законопроекту до другого читання. Зокрема, підкомітет пропонує на рівні закону не встановлювати жодних обмежень ставок інтерчейнджу (комісійної винагороди, що сплачується за кожну операцію з використанням платіжної картки) та еквайрингу (прийому банківських карток для оплати товарів та послуг), водночас надавши підприємствам торгівлі механізм конкурентного врегулювання їх розміру. Так, Національний банк України отримує право запитувати у міжнародних платіжних системах статистичну інформацію про розмір ставок інтерчейнджу й еквайрингу та публікувати її. Також пропонується встановити, що графік забезпечення всіма торговцями можливості здійснення безготівкових розрахунків має затвердити Кабінет Міністрів.

Окремий блок поправок, за словами народного депутата, спрямовано на врахування зауважень Національного агентства з питань запобігання корупції. Крім того, враховано пропозиції, які передбачають посилення вимог до аутентифікації користувачів.

«Запропоновані поправки є вкрай важливими для того, щоб ми отримали збалансований законопроект до другого читання», — підсумувала доповідач.

Під час засідання дискусію викликало питання встановлення граничних розмірів ставок інтерчейнджу та еквайрингу, оскільки нині вони є завеликими порівняно з іншими країнами. Проте пропозиція поетапно знижувати ставки інтерчейнджу не набрала необхідної кількості голосів.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій у порівняльній таблиці.

Члени комітету також затвердили рішення за результатами заслуховування на засіданні 18 березня 2021 року голови Держмитслужби Павла Рябікіна, керівників Закарпатської та Волинської митниць Держмитслужби, у якому дали негативну оцінку роботі керівників вказаних митниць і рекомендували Павлу Рябікіну розглянути питання щодо порушення дисциплінарного провадження стосовно вказаних осіб. Не пізніше 17 травня комітет планує провести засідання, на якому має заслухати голову Держмитслужби про вжиті заходи щодо протидії проявам корупції в митних органах та про результативність такої роботи.

Вл. інф.