Ворог втікав фактично без бою. 9 травня українські та польські вояки провели спільний парад на Хрещатику.

Урочистості, в яких взяли участь представники Збройних Сил України, Міністерства закордонних справ, Українського інституту національної пам’яті, Державної служби етнополітики та свободи совісті, Польського інституту в Києві, громадських організацій, а також ветерани АТО і ООС, відбулися біля монумента «Старшинам Армії УНР — уродженцям міста Києва» та на могилі вояків Війська Польського на Байковому кладовищі. Розпочалася церемонія на подвір’ї храму Ікони Пресвятої Богородиці «Неопалима купина» — протоієрей Віктор Мілейко помолився за тих, хто загинув у радянсько-українській війні початку XX століття, а парафіяльний хор виконав патріотичні українські пісні. Неподалік, біля монумента, почесну варту разом з вихованцями Київського військового ліцею імені Івана Богуна несли реконструктори з клубів «Повстанець» та Pod znakiem orla.

«Цей захід — знак пошани нашим колишнім і сучасним союзникам. Це справа честі для Української держави. Вшанувати пам’ять як своїх воїнів, так і своїх колишніх союзників, демонструючи, що цей союз залишився для нас не просто в підручниках історії, а що ми дійсно віддаємо шану тим людям, які допомогли нам звільнитися від російських військ 101 рік тому», — зазначив начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті УІНП Павло Подобєд. Він також додав, що це не просто ініціатива громадськості. «Це позиція держави, яка засвідчує, що корені нашої державності — не Червона армія і не Радянський Союз. Організація заходу свідчить про усвідомлення державою того, що українська державність була тоді, 101 рік тому».

Ігор Дерман, ветеран російсько-української війни на Донбасі, підкреслив, що минуле допомагає будувати краще майбутнє. Учасники заходу одностайні в тому, що події сторічної давнини актуальні й сьогодні.

На честь українсько-польського союзу зброї прогримів салют, до могил загиблих поклали квіти.

Фото із сторінки у Фейсбуці Військового інституту КНУ імені  Тараса Шевченка.