Тепер про те, як воно постало. У квітні Спеціалізований кримінальний суд Скоп'є, що розглядає справи, пов'язані з організованою злочинністю та корупцією, засудив екс-керівника Управління безпеки та контррозвідки Північної Македонії Сашо Міялкова до восьми років тюремного ув'язнення. Його вважають організатором злочинної групи, яка під час закупівлі "жучків" та інших штучок для прослуховування своїх клієнтів, привласнила величезну суму бюджетних коштів. Угоду із британською фірмою, що виготовляє шпигунські штучки, вони уклали не напряму, а через македонську фірму-посередника "Фінзі", яка значно завищила ціну на закупівлі. Різницю контррозвідник та його співучасники з вищого ешелону МВС поділили між собою, виплативши комісійні й шефу "Фінзі".

Аферу із закупівлею обладнання для прослуховування, та й саме прослуховування розмов політиків, журналістів, бізнесменів і навіть іноземних дипломатів почали розслідувати після того, як уряд Ніколи Груєвскі пішов у відставку та до влади прийшла партія СДСМ. Слідчі "накопали" достатньо фактів з гучною справи, яка дістала назву "Трезор" ("Сейф"). І всі члени злочинної групи одержали, як і Сашо Міялков, значні терміни для відпочинку за ґратами. Їм дали час на подачу апеляцій до судів вищої інстанції, залишивши всіх у слідчому ізоляторі.

Цього тижня колишній контррозвідник через свого адвоката попросив суд замінити йому перебування у в'язниці на домашній арешт, запевнивши, що він дочекається вступу вироку вдома та не втече за кордон. Як гарантію він запропонував 10,871 мільйона євро. Прокуратура порахувала цю суму достатньою для зміни запобіжного заходу, але Спеціалізований кримінальний суд не погодився з оцінкою обвинувачів і залишив Міялкова під вартою.

В охоронців порядку постало й законне запитання: "Звідки гроші, Сашо?". Міялкову не вистачило б і десяти життів для того, щоб чесно заробити таку суму. Хоча в нього й була дуже висока зарплата. Але навіть якщо до неї додати гроші, які одержувала його дружина - відома в країні балерина Александра Міялкова, то все одно до 10 мільйонів вони навряд чи б дотягнули. На рахунки Міялкова величезні суми грошей почали надходити із серпня 2006 року, коли він очолив Управління безпеки та контррозвідки Північної Македонії. Щоправда, навіть отримавши високу державну посаду, Міялков продовжував займатися бізнесом, що заборонено законом. Але прем'єр-міністр Нікола Груєвскі, який є його двоюрідним братом, заплющував очі на це порушення. Згідно з поданими деклараціями Сашо Міялков, між 2008-м і 2013 роком "заробив" на діяльності чотирьох фірм, власником яких він був, 1,6 мільйона євро. І його статки зросли до 2,7 мільйона. У травні 2015 року він пішов у відставку з державної посади через скандал, що розгорявся, з підслуховуванням. Тобто вже після афери із закупівлею "жучків". Адже суми, зазначені в поданих до податкової служби деклараціях, не дотягають до тієї, яку він запропонував суду у вигляді гарантії. Суд, очевидно, зобов'яже слідство з'ясувати, а не чи "заробив" Міялков кошти, що відсутні за деклараціями, на інших "розпилах" бюджету. Адже всіх засуджених у справі "Трезор" зобов'язали повернути до скарбниці всього лише 860 000 євро.