Озима пшениця — в ідеальному стані.


Ріпак розкущився.

Підходить до завершення травень. Цьогоріч на Івано-Франківщині він благодатний для аграріїв. Хоч сонячних днів було менше від норми, зате обійшлося без нічних заморозків та нищівних злив. Насичена за попередні місяці земля зберегла вологу, що позитивно вплинуло на озимину та перебіг посівної кампанії.


Засновник ПФ «Богдан і К» Богдан Тимофійчук.

За інформацією департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації, із загального клину 145,27 тис. га озима пшениця дозріває на 8,6 тис. га, озимий ячмінь — на 17,6 тис. га. Найбільше площі займає кукурудза — 64,5 тис. га. Під соняшник відведено 26,7 тис. га. Під вівсом — 4,4 тис. га. Горох посіяли на 1,3 тис. га та гречку — на 1,5 тис. га.

Департамент АПР збирає інформацію й щодо стану справ у 50 великих господарствах, які обробляють третину від загального клину основних сільгоспкультур. Серед лідерів тут — приватна фірма «Богдан і К», що орендує землі на території колишнього Снятинського району.

«Озимина — в ідеальному стані, — розповідає засновник ПФ «Богдан і К» Богдан Тимофійчук. — Санітарний стан також добрий. Хороші результати — завдяки вчасній сівбі восени, а навесні — внесенню міндобрив та заходам із захисту рослин від хвороб та шкідників. Пшениця на 420 га тішить око: густа, темно-зелена, стебло вже вище коліна. Так само — поля із зимовим ячменем та ріпаком майже на таких само площах».

Господарство завершило сівбу ярового клину. Сівозміна стабільна, приблизно по 400 га — під соєю та соняшником. Під кукурудзу відвели 500 га, на 100 га більше, ніж торік, позаяк вдалося наростити орендовані площі на 100 га.

«На вихідних, якраз перед дощем, досіяли нішеві культури: гірчицю, олійну редьку, гречку. Вирощуємо їх як сидератні культури для покращення біологічної родючості грунтів», — акцентує Богдан Тимофійчук.

Для покращення родючості застосовують і дідівський метод — внесення органічних добрив. Необхідну базу мають: Тимофійчуки активно розвивають тваринництво. Приміром, у ФГ «Голден Харвест», яким керує син Богдана Володимировича Олександр, мають амбітні плани щодо розвитку вівчарства. Господарство придбало 300 голів племінних овець романівської породи. На фермі якраз провели необхідні карантинні заходи.

«Маємо глобальні плани щодо великих масштабів поголів’я: до сотень тисяч овець. Цей традиційний напрям сільськогосподарського виробництва на Прикарпатті був у занепаді. Настав час його відродити. Нічого в природі безслідно не зникає і на порожньому місці не виникає. Симбіоз органіки та рослинництва приведе до гармонійного планового виробництва в селах. Снятинщина та сусідні Верховинський і Косівський райони мають перспективи», — наголошує Богдан Тимофійчук.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.