— Упродовж своєї кар’єри я встигла побувати на лідерських позиціях у різних сферах. У політиці, громадському житті, у бізнесі. Тому можу впевнено сказати: особливих відмінностей ролі жінки у кожній з цих сфер немає, — наголосила лідерка партії «Голос», народний депутат Кіра Рудик на форумі «Woman innovation network» в Ужгороді (на знімку).

А перешкоди, за її словами, всюди однакові: «Ми маємо власним прикладом доводити, що неможливого для жінок не існує. Тож раджу всім жінкам бути проактивними, новаторськими, постійно вчитися та відповідати духові часу».

На зібранні йшлося про те, що більш як половина українських громадян — жінки. Але в парламенті їх до двадцяти відсотків, у обласних і міських радах — третина.

І це, звісно, слід змінювати. Отже, які перепони на кар’єрному шляху жінок? Про це та низку інших питань і вели мову в Ужгороді на форумі «Woman innovation network», який організувала Програма розвитку ООН.

Прозвучав і такий оптимістичний факт: партія «Голос» має найвищий показник за гендерною рівністю серед усіх фракцій у Верховній Раді України. 45 відсотків «Голосу» — це жінки. Майже цілковита гендерна рівність.

Учасники зібрання також зазначали, що президент Єврокомісії вперше в історії — жінка. Віце-президентом США вперше стала жінка. Голови ЄЦБ та МВФ — жінки. Жінки очолюють міністерства оборони, міністерства фінансів, міністерства економіки. Жіноче лідерство дає змогу компаніям та організаціям бути більш успішними та збалансованими.

Кіра Рудик додає на своїй сторінці у Фейсбуці, що часто жінки все ще мають більше обов’язків, ніж чоловіки, а ще потрібно шукати баланс між роботою та особистим життям. І далі продовжує, що існують непоодинокі випадки сексизму (з якими вона стикалася особисто) та стереотипи в суспільстві. Часом жінки самі собі виставляють стелю своїх можливостей і водночас самі обмежують свої можливості.

Ужгород.

Фото зі сторінки Кіри Рудик у Фейсбуці.