Ми залишалися однією з небагатьох країн в Європі та світі, де власники земельних ділянок, паїв не могли повністю розпоряджатися власним майном. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відкривши другий день всеукраїнського форуму «Україна 30. Земля» та додав, що вже через місяць ця кричуща несправедливість стане історичним розділом у підручнику новітньої історії нашої країни.

За його словами, після впровадження ринку землі вигодонабувачами стануть не лише землевласники та аграрії, а найголовніше — громади.

«За підрахунками Мінекономіки, громадам за останні роки у власність було передано понад 4 млн га землі. Це важливий показник, бо це значний ресурс з оціночною вартістю майже 20 млрд дол. США. Це надзвичайний крок до регіонального розвитку та децентралізації, яку ми активно впроваджуємо», — наголосив він, зауваживши, що відкриття ринку спричинить зростання ціни на землю щонайменше вдвічі протягом перших трьох-п’яти років.

Відзначивши вигоду бізнесу від запуску ринку землі, Д. Шмигаль, зокрема, зауважив, що нині продуктивність сільського господарства є однією з найнижчих в Європі. Одна з головних причин цього — відсутність цивілізованого обігу сільськогосподарських земель. «Після запуску ринку земель у виробників з’явиться можливість планувати свою діяльність на роки, на десятиліття вперед і не боятись інвестувати. При цьому дрібні та середні фермери отримають першочергове право викупу землі у разі, якщо землевласник вирішить продати свій пай», — наголосив прем’єр, пообіцявши, що держава забезпечить агровиробникам доступ до дешевих фінансових ресурсів, необхідних для придбання земельних ділянок. «Частина програм уже працює, решта запрацюють найближчим часом та після прийняття парламентом закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві», — додав глава уряду.

А зауваживши, що за роки незалежності майже п’ять млн га було виведено у приватну власність через різні схеми, прем’єр наголосив, що саме тому повноцінна земельна децентралізація — один з основних компонентів земельної реформи.

«Відтепер територіальні громади зможуть розпоряджатися своїми землями, що дозволить залучати в населені пункти стратегічних інвесторів, збільшувати податкові надходження, створювати нові робочі місця, отримувати інші стимули та переваги розвитку громад», — констатував він.

Підбиваючи підсумок, Д. Шмигаль зауважив, що земельна реформа — це про відновлення історичної справедливості, про стимулювання розвитку сільського господарства, про децентралізацію та збільшення ролі громад у прийнятті важливих рішень. «Відкриття ринку землі дозволить українському агросектору стати справжнім локомотивом економічного розвитку. Запуск ринку землі — це нова сторінка для нової успішної та заможної України, яку ми будуємо всі разом. Попереду ще багато роботи, тому в 2021 році уряд ставить земельну реформу як постійний пріоритет своєї роботи», — сказав він.

Торкнувшись практичної сторони запровадження ринку, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко порадив громадам насамперед провести інвентаризацію земель. «Перше завдання — це сформувати повноцінну базу даних про всі земельні ділянки на території громади. Створити картографічну основу на всій території громади, адмінцентру та всіх населених пунктів поруч. Якщо ви дотримаєтесь цього, то керівник громади одномоментно підвищить рівень привабливості землі, яка знаходиться на його території. Для того, щоб рухатися більш швидко, безумовно, доведеться замовити комплексний просторовий розвиток території громади. Таке поєднання містобудівної документації та документації з землеустрою дозволить зекономити час та уникнути дублювання», — зауважив він, додавши, що з липня 2021 року набуває чинності закон, в якому прописано порядок розроблення комплексних просторових планів.

Порадив міністр не забувати й про інформаційну складову, яка необхідна для залучення інвесторів. Тобто створити сайт громади з інформацією про географічне розташування, транспорт, інфраструктуру, природні та людські ресурси. У цьому контексті, за його словами, громадам помічним буде геопортал відкритих даних. Насамкінець міністр порадив місцевим керівникам знайти професійних землевпорядників. «Без цих людей розраховувати на якісне прозоре управління земельними ресурсами буде дуже складно», — наголосив Р. Лещенко.

У свою чергу голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський (на знімку) закликав очільників громад ретельно вивчити законодавчі нововведення та перейнятися кадровим питанням, тобто знайти фахового землевпорядника. «Потрібно розуміти, що закон у перспективі дозволяє інженерам-землевпорядникам, отримавши відповідний дозвіл, самостійно вносити інформацію в кадастр. Тому тим паче цьому питанню потрібно присвятити час, щоб вивчити закон і зайнятися кадровим питанням», -переконаний голова комітету.

Продовжуючи цю тему, міністр аграрної політики та продовольства повідомив, що найближчим часом у регіонах відбудеться серія земельних форумів, на яких детально роз’яснюватимуть нововведення, надаватимуть методичні матеріали. «У нас є глибоке переконання, що громади — це майбутнє нашої держави. Це те, що дасть величезну потужну силу для розвитку. Все, що ми робимо з точки зору дерегуляції, децентралізації — це виключно з метою підсилити громади», — констатував Р. Лещенко.

Фото зі сторінки Всеукраїнського форуму «Україна 30» у Фейсбуці.