Вирішено працювати над реалізацією спільних проектів, які б дали новий поштовх розвитку гірської місцевості, яка гордо величається Гуцульщиною.

Документ націлений на розвиток туризму, збереження гуцульських традицій та промислів.

Його підписали керівники 14 громад Гуцульщини: три закарпатські, десять івано-франківських і одна буковинська. А саме: Рахівська, Яремчанська, Ясінянська, Богданська, Верховинська, Вижницька, Ворохтянська, Зеленська, Коломийська, Космацька, Косівська, Кутська, Поляницька, Надвірнянська. В угоді зазначено: сторони співпрацюватимуть, усвідомлюючи важливість розвитку туризму і його внесок в економічне, культурне та соціальне життя громад, бажаючи створити правову базу для подальшого довготермінового і тісного співробітництва у галузі туризму між своїми громадами на засадах рівності та взаємної вигоди.

Участь у заході, зокрема, взяли: народний депутат України Михайло Лаба, заступник голови Закарпатської облради Денис Ман, керуюча справами облради Мирослава Ливч, керівники Агенції регіонального розвитку Закарпаття — Михайло Лаба-молодший і Михайло Данканич, керівники територіальних громад...

Денис Ман, інформує прес-служба облради, наголосив, що «сьогодні 14 карпатських територіальних громад уклали договір про міжмуніципальне партнерство. Тепер на основі платформи Hutsul Ethnos («Гуцул Етнос») реалізовуватимуться проекти у сфері туризму. Не конкурувати, а співпрацювати!» Він щиро побажав громадам успіхів.

А Мирослава Ливч зазначила: «Від самопочуття Карпат залежить самопочуття мільйонів жителів європейських країн. Щоб зберегти цю унікальність для прийдешніх поколінь, щоб не тільки брати якомога більше користі звідти, а й дати змогу довкіллю буяти, а людям, які живуть біля їх підніжжя, розвивати перспективний зелений туризм, виробництво продукції з лісових плодів і ягід, будувати рекреаційні комплекси, старанно зберігаючи самобутність горян, що нині на вагу золота, — маємо об’єднати зусилля і діяти. Тож, уклавши договір та маючи потужний потенціал у сфері туризму, громади Гуцульщини тепер реалізовуватимуть спільні важливі проекти. Впевнена: саме синергія громад матиме більший результат та ефект, ніж власний розвиток кожної окремої громади».

Після офіційної частини зустрічі гості відвідали Струківську церкву, яка входить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО, помилувалися весняними краєвидами закарпатської частини Гуцульщини.

Ужгород.

Фото прес-служби Закарпатської обласної ради.