На знімку: адмінприміщення в Бобринці, де розмістилися керівні органи обох громад.

З позовом про визнання протиправними окремих положень розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 716-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Кіровоградської області» у частині, що стосується Бобринецького району, до суду звернулася Бобринецька міськрада.

Мотивація позову — затверджуючи Бобринецьку міську територіальну громаду у складі лише Бобринецької міської і Червонодолинської сільської територіальних громад, Кабінет Міністрів України порушив вимоги Конституції України, Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад» та положення Методики формування спроможних територіальних громад, яка затверджена постановою КМУ від 08.04.2015 № 214.

Нагадаємо, що з Бобринецького району створено дві територіальні громади — Бобринецьку ОТГ (у складі Бобринецької міської і Червонодолинської сільської громад) і Кетрисанівську ОТГ (у складі 24 сільських територіальних громад) з адміністративними центрами у місті Бобринець і селі Кетрисанівка. При цьому за своїм географічним розташуванням Кетрисанівська ОТГ «обіймає» Бобринецьку. А її керівні органи розташовані не в адміністративному центрі (селі Кетрисанівка), а в місті Бобринець, що, безперечно, створює певні труднощі для жителів обох громад та не зовсім відповідає вимогам адміністративно-територіального устрою.

Суд встановив, що до Перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області зміни не вносились. При цьому громада не була обізнана про нові адміністративні центри. Задовольнив адміністративний позов Бобринецької міськради і визнав протиправними окремі положення розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 716-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Кіровоградської області» у частині, що стосується Бобринецького району.

Рішення суду опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

P.S. Наразі відомо, що з оскарженням рішення суду до апеляційної інстанції звернулася Кетрисанівська територіальна громада.

Фото надано Петром МЕЛЬНИКОМ.