Народний депутат України Володимир В’ятрович, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Вони вирішили об’єднати зусилля для ухвалення державних рішень, покликаних вивести українське книговидання, книгорозповсюдження та читання з нинішнього катастрофічного становища.

Якщо житель у Німеччині купує в середньому 5,5 книжки на рік, у Польщі — 2,5, то в Україні — лише 0,5, а українською мовою — тільки 0,2 книжки на рік. А карантинні заходи через епідемію коронавірусу погіршили навіть ці показники: асортимент видань зменшився на 23 відсотки, наклад — на 34 відсотки. За рік закрилися 343 видавництва і 48 книгарень.

При цьому половина книжок на нашому ринку — російські. До того ж афілійовані з російськими видавництвами компанії претендують на державну підтримку нарівні з національним видавничим бізнесом.

Утім, можна не лише врятувати ситуацію, а й забезпечити динамічний розвиток українського книжкового ринку, вважають учасники форуму. Для цього потрібно передусім сконцентрувати зусилля на підтримці книжок українською мовою, компенсувати за рахунок держави орендну плату книгарням і частину додрукарських витрат видавництвам, покласти край російській експансії на книжковому ринку в усіх її проявах, протидіяти піратству. Окремий важливий напрям, який є тривалим у часі й потребує багато зусиль, — це реформування мережі бібліотек, які мають стати сучасними культурними центрами.

Учасники форуму планують втілити свої пропозиції у законопроекти і домагатися їх ухвалення парламентом.

До роботи форуму долучилися, зокрема, письменниця Оксана Забужко, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, народні депутати Володимир В’ятрович, Микола Княжицький, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, письменник та співзасновник видавництва «Зелений пес» Віталій Капранов, засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов, генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов, дизайнер і засновник видавництва «Комора» Ростислав Лужецький, журналіст Вахтанг Кіпіані, дипломат, громадський діяч Данило Лубківський, головний редактор журналу «Український тиждень» Дмитро Крапивенко, представники громадського сектору.

Вл. інф.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут