Таке завдання поставив перед собою автор книги «Будівничі українського національного Відродження ХІХ—ХХ ст. Постаті, ідеї, візії» Володимир Литвин.

Вочевидь означена мета є надмасштабною і надважливою. Наш час позначений устремлінням відродити та утвердити соборність, незалежність, як ніколи потребує орієнтирів і обґрунтування правильності і непохитності обраного шляху.

Автор заторкнув не лише політичну, історичну, революційну складову вікового прагнення народу до відродження нації, держави, а й закцентував увагу на літературно-культурницьких підвалинах національної самосвідомості, яка в усі часи тримала українство у готовності до дії.

Незалежність не приходить одномоментно і не падає сама в руки. Її треба вирощувати і виборювати. Особистості, яких представляє Володимир Литвин, і є тими об’єктами глибокого вивчення і осмислення, аби зрозуміти витоки нашого нинішнього буття.

Хоча книга адресується науковцям, викладачам, аспірантам, студентам, усім, хто цікавиться новою та новітньою історією України, її варто рекомендувати для вивчення і політикам, і дипломатам, а особливо — для шкільництва. Саме там мають закладатись основи національної свідомості та державництва.