Під час урочистого заходу.

Добровольчі загони, серед яких був батальйон «Донбас», першими підставили своє плече війську та державі. Ще в середині травня 2014-го воїни батальйону взяли під контроль п’ять районів Донеччини, а 23 травня зазнали перших бойових втрат — п’ятеро бійців полягло у бою під Карлівкою. З 29 травня 2014 року батальйон — у складі Національної гвардії України.

Сьогодні це високопрофесійний, злагоджений підрозділ, який виконує бойові та службові завдання в районі проведення ООС.

У день народження батальйону «Донбас» до Слов’янська з’їжджаються, за можливості, усі причетні до бойового шляху підрозділу. Військові й ветерани, члени родин загиблих, волонтери, які допомагали в найскрутніші часи,  відчувають себе частиною великої родини.

Святковий для підрозділу день гвардійці відзначили насправді по-родинному, в колі людей, яких ця війна зробила рідними та близькими один одному. Серед тих, хто приїхав привітати бійців, — київські, харківські, запорізькі, лисичанські волонтери, звільнені політв’язні Кремля з Криму. Тут були батьки, матері, дружини і сестри воїнів, чиї імена назавжди вписані в історію батальйону.

В урочистому заході взяли участь голова Донецької ОДА — керівник обласної ВЦА Павло Кириленко, тимчасово виконувач обов’язків командувача Об’єднаних сил генерал-майор Віктор Ганущак, представники силових структур, які беруть участь в ООС, члени родин воїнів, волонтери та мешканці міста.

Звертаючись із вітальним словом до присутніх, Павло Кириленко сказав: «Донбас» швидко став одним із символів спротиву російській агресії й залишається таким донині. Дякую всім, хто впродовж семи років обстоює нашу свободу і незалежність. Слава Україні!».

Віктор Ганущак у своєму виступі наголосив: «З першого дня агресії Російської Федерації ви стали на захист Батьківщини. Ви небайдужі до майбутнього держави та повністю віддані нашій Перемозі. Вічна пам’ять і слава героям, які вже не повернуться у стрій!».

Заступник командувача Об’єднаних сил з питань застосування сил та засобів НГУ полковник Роман Козачонок зауважив: «Ви завжди були попереду. Славетний шлях: визволення Бахмута, Попасної, Лисичанська, бої за Іловайськ, Дебальцеве, Широкине. І сьогодні ви виконуєте завдання на перших рубежах нашої Батьківщини. Командування Національної гвардії України вірить вам, покладає великі надії і знає, що ви виконаєте будь-яке поставлене завдання».

Присутні згадали героїчні сторінки батальйону «Донбас» та хвилиною мовчання вшанували загиблих воїнів.

Під час урочистостей військовослужбовців, ветеранів та представників волонтерських організацій батальйону «Донбас» було нагороджено відзнаками командування ООС, обласної влади, Національної гвардії України.

На завершення свята присутні мали змогу ознайомитися з технікою та озброєнням, які використовують підрозділи Національної гвардії України.

«Сім років бойового шляху. Сім років зростання над собою величезної кількості людей. Батальйон «Донбас» завжди був і залишається командою. Професіоналізм гвардійців гартується потом і кров’ю на фронті», — наголосив командир 15-го Слов’янського полку НГУ Сергій Божко.

Екс-снайпер батальйону з позивним «Клим» розповів, чим саме пам’ятний для нього день народження батальйону: «У 2014 році саме цього дня я приїхав у село Старе, вступив у батальйон «Донбас».

Мене тоді зустрів «Скіф» — нині покійний, і Святослав — він теж загинув. Я досі вважаю їх своєю родиною».

Учасники заходу залишили свої побажання для підрозділу на величезному стягу з історичним гербом батальйону «Донбас». Наприкінці урочистостей прапор злетів у небо на великих кульках жовтого і блакитного забарвлення.

Донецька область.

Фото групи інформації і комунікації Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України.