Зміцнення місцевого самоврядування не означає ослаблення єдності та унітарності нашої держави. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський (на знімку) у Дніпрі під час засідання Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад, що поєднує 1551 громаду.

Глава держави зазначив, що завдяки децентралізації місцеві громади отримують більше ресурсів: повноважень, власності, землі, коштів, але водночас мають більше викликів і ризиків.
«І будь-які не тільки спроби, але навіть думки про побудову якогось окремого феодального князівства в межах громади за рахунок місцевої власності або місцевого бюджету — все це одержить тверду відсіч, насамперед від наших виборців», — наголосив він.

Основними функціями верхньої палати конгресу В. Зеленський назвав збалансування різних поглядів і підходів до розвитку регіонів, поліпшення якості послуг, зміцнення економіки області, залучення реальних інвестицій, створення нових робочих місць із метою підвищення рівня життя громадян.

Президент також закликав конгрес об’єднатися для втілення ідей захисту навколишнього середовища в межах ініційованого ним проекту «Зелена країна». «Хочу запропонувати загальну мету — це 1551 новий парк. Тобто один новий парк у кожній громаді. Іншими словами — щоб додати гумору — давайте саджати разом», — сказав В. Зеленський.

Також було зазначено, що в цей час планується актуалізувати окремі норми Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» і галузеве законодавство в частині розподілу повноважень місцевих рад та їх виконавчих органів, а також районних і обласних рад з урахуванням нової системи адміністративно-територіального устрою.

За словами міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, райдержадміністрації повинні перейти від традиційного адміністрування до партнерства з органами місцевого самоврядування, допомагати громадам, особливо тим, що торік утворені й не мають достатньо досвіду. Він закликав Верховну Раду прийняти на поточній сесії в другому читанні зміни до Закону «Про місцеві державні адміністрації».

Учасники засідання звертали увагу на питання наповнення обласних бюджетів і надання їм більш широких повноважень. У зв’язку із цим заступник керівника Офісу Президента Юлія Свириденко повідомила, що в парламенті вже зареєстровано два законопроекти (№ 5600 і № 5636), мета яких — поліпшення адміністрування податків і збільшення дохідної бази держбюджету. Також триває робота над пошуком справедливого розподілу податків між місцевими і державним бюджетом, щоб дати можливість місцевим владам імплементувати проекти розвитку.

Члени Палати регіонів озвучили проблеми, які їх найбільше турбують, зокрема, такі, як встановлення на дорогах систем автоматичного габаритно-вагового контролю. «Нехай ми цього року не побудуємо один-два кілометри доріг з тих тисяч, що ви будуєте, але на ці гроші поставимо скрізь комплекси моніторингу стану доріг і умов руху (WIM). Вони повинні вберегти відремонтоване дорожнє покриття від руйнування. Тому що можемо залишитися без доріг», — звернувся з цього приводу Володимир Зеленський до міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

Міністр повідомив, що торік на дорогах України було встановлено до п’ятдесяти WIM-комплексів, цього року планується встановити ще майже стільки само: «Якщо вони всі працюватимуть, цієї кількості вистачить для того, щоб навести лад».

Серед порушених питань — забезпечення сходу й півдня України водою й керування регіонами в режимі військово-цивільних адміністрацій.

Учасники засідання схвалили Регламент роботи Палати регіонів. Її очільником обрали голову Одеської ОДА Сергія Гриневецького, а його заступниками — голову Миколаївської обласної ради Ганну Замазеєву і голову Чернівецької ОДА Сергія Осачука.

Під час перебування в Дніпрі В. Зеленський оглянув експозиції музею «Цивільний подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО/ООС». «Експозиції музею дуже зворушливі. Дивишся з повагою й честю, але страшно, що цих людей немає. Хоча розумієш, що не страшно жити в Україні, яка має синів і дочок, які захищають Батьківщину», — сказав він.

Глава держави також відвідав спортивний комплекс «Олімпійські резерви» і новий спортивний центр «Олімпійський дім».

Дніпро.

Фото із сайту president.gov.ua.