У Польщі неподалік чотирьох пунктів пропуску з настанням літа проводиться акція тестування і щеплення проти COVID-19 громадян України та інших іноземців з-за меж ЄС, які їдуть на роботу до Республіки Польща.

Акцію добровільного щеплення українців одразу після перетину кордону організовує медичний центр «Медик» із Жешува. У пунктах пропуску «Медика-Шегині», «Гребенне-Рава-Руська», «Дорогуськ-Ягодин» ці тимчасові пункти розгорнуто у місцях перетину українсько-польського кордону, а для тих, хто їде через «Корчова-Краківець», — у пункті обслуговуванні пасажирів «Замєхув» (MOP Zamiechow) за 30 кілометрів від кордону. Всі пункти працюють цілодобово.

У «Медику» поки що не визначилися з початком вакцинації іноземців поблизу двох інших діючих пунктів пропуску: «Долгобичув-Угринів» та «Будомєж-Грушів». Сам процес обслуговування однієї особи (окрім очікування в черзі), включно з тестуванням, заповненням анкети, вакцинацією, забирає 30—40 хвилин. Скористатися такою послугою можуть громадяни України, які мають підтверджувальні документи про прямування на роботу до Польщі (дозвіл на працю, заява працедавця про намір працевлаштувати іноземця), а також студенти, які навчаються в Польщі.

Вакцинуватимуть іноземців усіма чотирма вакцинами, які сертифіковано в ЄС (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen). Після цього медики надають направлення на отримання другої дози вакцини на 1 липня або пізніше. Згідно з розпорядженням уряду Польщі, з 1 липня особа може отримати другу дозу вакцини у будь-якому місці, не прив’язуючись до місця першої вакцинації.

Слід знати, що за загальну процедуру тестування та подальшого щеплення (вакцина є безплатною) в такому пункті іноземцю доведеться заплатити 130 злотих (приблизно 1 тис. грн).

Фото з відкритих джерел.