У матчі-відкритті, на відміну від багатьох подібних подій, коли фіксувалися нічиї, італійці у своїй столиці забили три «сухі» м’ячі туркам. Поєдинок був динамічний і досить видовищний.

***

У Копенгагені, де данці приймали фінів, перед перервою виникла, на жаль, трагічна ситуація. Півоборонець господарів поля Крістіан Еріксен (на знімку) впав на поле і знепритомнів. Як з’ясувалося пізніше, у нього стався серцевий напад. Зусиллями товаришів по команді, а головне лікарів, гравця привели до тями і відправили до шпиталю. Світ футболу — мільйони людей в багатьох країнах — молилися за Еріксена. Сумна і зворушлива ситуація.

А сам матч через дві години продовжили. І збірна Фінляндії, котра проводила свій перший в історії матч у фінальній частині чемпіонату Європи, мінімально виграла.

***

Збірна Росії на своєму полі продемонструвала, мабуть, найнепереконливішу гру з усіх учасників перших ігрових днів Євро-2020.

Бельгійці задали тон й одразу показали, чому багато хто вважає їх претендентами на чемпіонський титул. У їхньому складі відмінно зіграв форвард Лукаку, котрий відзначився дублем. Підсумковий результат точно відображає перебіг зустрічі, в якій різниця в класі команд була явною.

***

У поєдинку пари з нашої групи австрійці забили в першому таймі. Однак незабаром 37-річний капітан македонців Пандєв скористався помилкою суперника і вирівняв становище. Він став автором першого гола в біографії збірної Північної Македонії у фінальній частині чемпіонату Європи, адже ця команда є ще одним дебютантом турніру.

Але в другому таймі австрійці змогли реалізувати свою перевагу. Висновок — попереду на нас чекають складні випробування.

***

Але головна наша увага, зрозуміло, була прикута до Амстердама, де збірна України проводила стартовий матч проти Нідерландів.

Звичайно, ми чекали, що буде дуже важко. Так воно і сталося. Більшу частину першої половини господарі потужно тисли на нашу оборону. Втім, могло бути ще складніше, якби не самовіддані дії Бущана (на знімку) протягом усього тайму.

Підопічні Андрія Шевченка не мали можливості вести свою гру, бо залишилися без м’яча. Cуперники швидко і непередбачувано переміщалися. Але ми не пропустили.

Попереду була перерва, а з нею — можливість перевести подих і внести необхідні корективи.

Але, на жаль, уже перша швидкісна атака господарів у другому таймі завершилася взяттям воріт: Франк де Йонг віддав м’яч праворуч Думфрісу, той прострелив у карний майданчик. Бущан перервав передачу, але оборонці не встигли підібрати м’яч. А Вейналдум, котрий набіг із глибини, поцілив у порожні ворота.

Невдовзі суперник подвоїв перевагу. Однак слід віддати належне українцям, вони діяли гідно, з великою самовіддачею, демонстрували бойові якості. І згодом зажевріла надія, коли Ярмоленко після передачі від Яремчука потужним ударом з правого кута карного майданчика влучив у ліву «дев’ятку».

І вже нідерландці, котрі, либонь, розслабилися, увійшли в чорну смугу. Малиновський зі штрафного навісив м’яч у карний майданчик господарів, а там Яремчук переграв оборонця вгорі і пробив головою в дальній кут.

От якби так усе й закінчилося. Однак у цієї зустрічі був свій сценарій. На жаль, невтішний для нас. Збірна Нідерландів забила третій м’яч...

Шкода, звичайно. Але не варто впадати в розпач. Адже попереду ще два поєдинки в групі. І можна багато чого ще виправити. Тому треба налаштуватися на ті матчі відповідним чином, враховуючи амстердамські помилки.

Фото УАФ і uefa.com