«Стратегія визначає основні напрями та завдання державної військово-промислової політики. Зокрема, передбачає удосконалення системи стандартизації, уніфікації та управління якістю продукції відповідно до стандартів НАТО», — зазначив глава держави, додавши, що також було розглянуто питання військово-технічної співпраці України з іншими державами.

Цей документ також передбачає створення Агенції оборонних технологій для впровадження інноваційних проектів та розвитку критичних технологій відповідно до найкращих світових практик.

Крім того, Рада національної безпеки і оборони запровадила низку обмежувальних заходів щодо низки осіб. «За пропозицією Служби безпеки України ухвалено рішення про застосування санкцій щодо Дмитра Фірташа, Павла Фукса, Сергія Чемезова, Михайла Шелкова», — сказав В. Зеленський.

Секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи запровадження санкції проти Д. Фірташа, зазначив, що йдеться про постачання титанової сировини, яка потім іде на військові підприємства Росії.

Також продовжено персональні санкції щодо деяких фізичних та юридичних осіб, які було запроваджено рішенням Радбезу від 21 червня 2018 року. «Враховуючи, що термін дії зазначених санкційних обмежень збігає 21 червня цього року, за пропозицією Кабінету Міністрів, Національного банку та Служби безпеки України ухвалено рішення продовжити обмежувальні заходи щодо цих фізичних та юридичних осіб», — зазначив він.

Ще одне рішення про запровадження персональних санкцій ухвалене за поданням Міністерства внутрішніх справ — воно стосується так званих злодіїв у законі та лідерів організованих злочинних угрупувань. «РНБО ухвалила рішення щодо застосування персональних санкцій відносно 12 осіб, які перебувають у статусі підвищеного злочинного впливу», — наголосив О. Данілов.

Водночас він зауважив: через значну кількість звернень, що три особи потрапили до списків «злодіїв у законі» не дуже коректно, апарат РНБО за сприяння CБУ та інших компетентних органів проведе щодо них додаткову перевірку. Нагадаємо, що йдеться про Мусліма Ідрісова, Умхана Автаєва та Салмана Сайнароєва, які у складі добровольчого батальйону імені шейха Мансура захищали нашу країну на Донбасі.

РНБО вирішила застосувати санкції й щодо 4 юридичних та 6 фізичних осіб, афілійованих із спецслужбами РФ. «Ці юридичні і фізичні особи причетні до розробки компонентів вірусу NotPetya, вони здійснювали його адміністрування та модернізацію та організовували кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури України», — сказав О. Данілов, додавши, що ці кіберзлочинці були виявлені фахівцями Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України.

Члени РНБО заслухали доповідь голови Державної служби геології та надр України стосовно стану виконання рішення Радбезу від 19 березня 2021 року про стан у сфері надрокористування. За словами О. Данілова, сьогодні є уже перші позитивні результати від цього рішення, адже державі було добровільно повернуто дві ліцензії на видобуток природного газу та добування сирої нафти у Харківській та Дніпропетровській областях. «Хоча засновники цих компаній знаходяться на всім нам добре відомих островах, держава вітає подібні ініціативи «українських кіпріотів», і закликає інших представників великого бізнесу бути відповідальними нардрокористувачами та наслідувати такий приклад», — сказав він.

Разом з тим РНБО з метою захисту економічних інтересів держави ухвалила рішення про анулювання 4 раніше виданих ліцензій на видобуток титану, 3 — на розробку та видобуток вуглеводнів та 2 — на розробку рудних родовищ.

«Як і обіцяв Президент Володимир Зеленський, влада починає наводити порядок у сфері користування надрами та видачі ліцензій», — підкреслив секретар РНБО.