Комітет розглянув два альтернативні проекти законів із цього питання «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності» (№ 5596) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин коноплі в промислових, медичних та наукових цілях» (№5596-1). На актуальності документа під час засідання комітету наголосила одна з авторів основного законопроекту народний депутат Ольга Стефанишина («Голос»), зауваживши, що понад два мільйони українців потребують ліків на основі медичного канабісу.

До слова, цю само тему народний депутат порушила під час виголошення заяв у середу, заявивши, що батькам важкохворих дітей доводиться ставати контрабандистами, аби завести в країну ліки на основі медичного канабісу.

«Ми в Комітеті з питань здоров’я нації разом із колегами напрацювали текст законопроекту, який влаштовує всіх. Він про ліки, не наркотики! Про ліки на основі медичного канабісу, які суворо контролюватимуться, видаватимуться за рецептом лікаря в електронному режимі», — наголосила О. Стефанишина додавши, що законопроект підписали 82 народні депутати з різних фракцій, та висловивши надію, що вже цього літа понад два мільйони українців, які потерпають від болю та страждають на онкологію, отримають шанс на життя без болю.

Власне, законопроектом пропонується дозволити обмежений, прозорий та контрольований обіг канабісу в медичних та наукових цілях. Водночас пропонується жорстко контролювати такий обіг, запровадивши: електронний реєстр усіх препаратів і їх відпуск виключно за електронним рецептом; ліцензування будь-якої діяльності, пов’язаної з обігом медичного канабісу; звітування та подання інформації контролюючим органам.

Окрім того, пропонується встановити граничний рівень тетрагідроканабінолу (ТГК), який можуть містити вирощувані рослини коноплі, і класифікацію за його вмістом.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати парламенту підтримати основний законопроект як більш комплексний, а альтернативний, який представив народний депутат Андрій Холодов, — відхилити.

Водночас під час обговорення було висловлено низку зауважень, які буде враховано при підготовці законопроекту до другого читання. Зокрема, пропонується передбачити, що законопроект набуде чинності через три місяці після його опублікування.

Вл. інф.