У східних областях України грунт для сприйняття «Руськой весни» був добре оздоблений російською пропагандою. Саме там на початку квітня Кремль приступив до реалізації плану «Новоросія» за вже відпрацьованою схемою: антиукраїнські протести, захоплення адміністрацій, заміна жовто-блакитного прапора на триколор... З нового — захоплення будівель правоохоронних органів та зброї.

12 квітня до Слов’янська з Криму прибув озброєний загін (півсотні диверсантів) ГРУ ГШ ЗС РФ під командуванням полковника російських спецслужб Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Вони практично без опору захопили міський відділ міліції, зброю та підняли прапори РФ й «Народного Ополчення Донбасу». Появі у цьому місті Гіркіна передувала підготовча робота, зокрема, у Святогірській лаврі Московського патріархату були організовані склади зброї і боєприпасів. Міський голова Слов’янська Нелі Штепа радо вітала «представників «Донецької республіки» і заявила на численні камери російських ЗМІ, які супроводжували захоплення українського міста, створюючи необхідну «картинку», про проведення референдуму за незалежність.

Протягом кількох днів «зелені чоловічки» практично без опору ліквідували атрибути української влади у містах на півночі Донецької області. 13 квітня 2014 року РНБО ухвалила рішення почати антитерористичну операцію, а спецпідрозділ «Альфа» здійснив спробу штурму міста, який був відбитий.

У другій половині червня 2014 року Президент Порошенко запропонував план мирного врегулювання ситуації на Донбасі та закликав Москву до переговорів. На підтвердження цієї позиції сили АТО в односторонньому порядку з 20 по 30 червня не застосовували зброю. Тоді у колабораціоністських угрупованнях «ДНР» і «ЛНР» поширювалися заклики на кшталт «Дійдемо до Києва!». Зважаючи на такі обставини, Президент України — Верховний Головнокомандувач ЗСУ віддав наказ силам АТО з 1 липня 2014 року розпочати активні дії проти незаконних збройних формувань.

На початку липня сили АТО кардинально змінили тактику ведення бойових дій і перейшли до наступу, визволивши 5 липня Слов’янськ, Краматорськ, Дружківку, Костянтинівку...