На знімку: учасники виїзного науково-практичного семінару «День поля 2021», що відбувся в селі Скаргівка Сєвєродонецького району на базі місцевого приватного підприємства «Каут», ознайомилися з технологією вирощування зернових культур, а також оглянули сільгосптехніку та мали нагоду перевірити її готовність до збирання врожаю.

Аграрії області планують намолотити цього року приблизно 1 млн 250 тис. тонн ранніх зернових і зернобобових культур, що майже на 70 тис. тонн має перевищити минулорічний показник. Про умови, в яких стартували жнива, розповіла заступник директора департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА Любов БЕЗКОРОВАЙНА (на знімку).

— Для проведення весняно-польових робіт агропідприємства були забезпечені у повному обсязі пальним, технікою, насіннєвим матеріалом, добривами та засобами захисту рослин, — зазначила Любов Безкоровайна. — Посівна площа в усіх категоріях господарств під урожай 2021 року становила 860,4 тис. га. Ранні зернові та зернобобові культури на Луганщині передбачається зібрати на 308,9 тис. га. З них озимі на зерно — 295 тис. га, ранні ярі зернові та зернобобові — 110,1 тис. га. Крім того, озимий ріпак планують обмолотити на 3,9 тис. га. Загальний прогноз аграріїв області — зібрати 1 млн 250 тис. тонн ранніх зернових і зернобобових культур, і це накладає певну відповідальність на всі ланки технологічного процесу сільськогосподарських робіт. Для порівняння: минулого року цей показник становив 1 млн 180,5 тис. тонн.

— Чи достатніми є сили та засоби на старті збиральної кампанії?

— Так. До жнив залучено 1006 зернозбиральних комбайнів та 527 рядкових жниварок. Сезонне навантаження на один комбайн становить 250 га — за середнього денного виробітку 28 га. Денна продуктивність усіх комбайнів — 27,5 тис. га.

За ефективного використання та сприятливих погодних умов це дасть можливість завершити жнива за 9—11 робочих днів.

Важливо, що нині на Луганщині працюють 17 елеваторів потужністю майже 800 тис. тонн. Їх повністю підготовлено до збереження врожаю.

Уже затверджені тарифи з надання послуг зберігання, приймання, відвантаження зернових культур. У середньому ціни у порівнянні з минулим роком зросли від 7 до 15 %. У ТОВ СП «Нібулон» тарифи залишились на рівні 2020-го.

Також на території області діють п’ять перевалочних пунктів зернових та олійних культур: «Нібулон» (м. Сватове), ТОВ «Голден Агро» (м. Рубіжне), ТОВ «Східзерноальянс» (м. Сватове), «Левада» (м. Сєвєродонецьк), ТОВ «Красноріченське». Тариф на відвантаження в залізничний та автотранспорт у порівнянні з минулим роком збільшився на 20 % (крім ТОВ СП «Нібулон»).

— Якими є обсяги кредитування та державної підтримки сільгоспвиробників?

— Цьогоріч аграрії вже отримали майже 251 млн грн, зокрема 11,2 млн гривень компенсації за придбання техніки вітчизняного виробництва, компенсація відсоткової ставки за кредити становила 2,5 млн гривень та за програмою «Доступні кредити 5, 7, 9 %» — 237,3 млн гривень.

У порівнянні з минулим роком обсяги кредитування та державна підтримка збільшились у чотири рази. Щодо решти програм ще не надійшов термін виплати.

Також цьогоріч передбачається п’ять нових напрямів бюджетної допомоги. Це, зокрема, відшкодування втрат від повного пошкодження посівів сільгоспкультур унаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; державна підтримка страхування сільгосппродукції, вирощування гречки та картоплі, органічного виробництва та господарств, які використовують меліоровані землі. До речі, Луганщина увійшла до пілотного проекту Світового банку щодо відновлення систем зрошення.

Нові напрями дадуть можливість відновити землі зрошення (а це 22,8 тис. га) та збільшити обсяги вирощування картоплі, гречки, а також сприятимуть розвитку органічного виробництва.

Фото прес-служби Луганської ОДА.