Днями із ситуацією на підприємстві ознайомилися народний депутат України Артем Кунаєв, президент Запорізької торгово-промислової палати Володимир Шамілов, керівництво регіону.

«У сучасних реаліях досить складно працювати, але ми оптимістично налаштовані. Постійно розробляємо нові види продукції, розширюємо клієнтську базу і шукаємо своє місце на світовому ринку», — зазначив голова правління Запорізького автомобілебудівного заводу Микола Євдокименко.

За його словами, потужності підприємства використовуються лише на 15 відсотків. Однак навіть за таких умов за вісім місяців цього року завод виробив понад дві тисячі легкових автомобілів, а в планах — наблизитися до десяти тисяч і щорічно збільшувати виробництво вдвічі.

Сьогодні ПАТ «ЗАЗ» має головний завод у Запоріжжі та моторний — в Мелітополі. Підприємство дає роботу майже двом тисячам жителів регіону, укладає договори на виробництво автомобілів із зарубіжними партнерами і експортує вітчизняні авто в Європейський Союз.

Також підприємство реалізує й унікальні проекти. Один із них — мобільні офіси на базі вантажівок. Такі машини можна застосовувати як пересувні поштові відділення, центри адміністративних послуг або пункти медичної допомоги.

На ЗАЗі запустили виробництво автобусів приміського сполучення, міського та шкільного транспорту. З початку року вже виготовили 60 машин. Частина з них пройшла відповідну сертифікацію і вирушила на експорт — в ЄС. Вони просторі і зручні, мають клімат-контроль, обладнані для людей з інвалідністю тощо.

За словами Миколи Євдокименка, завод виграв тендери на виробництво шкільних автобусів для громад Запорізької та Чернігівської областей. На черзі участь у тендері в Черкаській області. У планах підприємства — скласти до кінця року понад 160 автобусів, 75 з яких спрямують в українські школи. Новий шкільний транспорт обладнають зручними кріслами для дітей різного віку, окремими місцями для супроводжуючих осіб і врахують усі вимоги інклюзії, зокрема можуть бути встановлені гідравлічні підйомники і пандуси. Планується нарощувати потужності, щоб повністю задовольнити потреби у шкільному транспорті громад усієї країни.

Також заплановано створити унікальний міський автобус на базі «Мерседеса» для внутрішнього ринку і розширювати експорт у країни Балканського півострова.

Запорізька область.

Фото з відкритих джерел.