Хоча жодних вимог при цьому не висував. Незабаром стало відомо, що це 43-річний Володимир Прохнич, житель Ірпеня, учасник бойових дій, котрий воював у батальйоні «Айдар» з 2014-го.

Його швидко знешкодила поліція, представники якої не проґавили можливість приписати собі великий плюс за цю операцію. Про мотивацію людини з гранатою розповіли його побратими досить промовистою фразою: «Його довела бюрократія». А ще у нього «великі проблеми зі здоров’ям». Трохи розкрив її суть волонтер і депутат Бучанської міської ради Василь Олексюк, який вів переговори із «терористом»: мовляв, ветеран, який повернувся кілька років тому з російсько-української війни, багато працює, але матеріально неблагополучний. Після цих переговорів Прохнич здався правоохоронцям.

Пізніше адвокат затриманого Тарас Безпалий у коментарі Цензор.НЕТ розповів, що його підзахисний у такий спосіб «хотів привернути увагу до проблематики, пов’язаної з ветеранами, які повертаються після служби й тут нікому не потрібні. Він хотів привернути увагу до соціальної нерівності і соціальної незахищеності».

А про знешкодження правопорушника в середу майже одразу повідомив новопризначений міністр внутрішніх справ Денис Монастирський: «Його затримано. Надалі з ним проведуть слідчі дії, зокрема буде призначено психіатричну експертизу.

Під час слідства стане зрозуміло, що саме спонукало ветерана війни з РФ, сапера за фахом, взяти до рук гранату й піти до будівлі уряду. Але хочу наголосити, що ніхто не має права порушувати закон, навіть якщо він є ветераном і захисником України!».

Своєю чергою Мінветеранів у Фейсбуці, коментуючи затримання «айдарівця», звернулося до ЗМІ з проханням «не поспішати з висновками і коментарями», щоб не підігравати роспропаганді, яка працює над створенням негативного образу захисників України...

Учора прес-служба Київської міської прокуратури поінформувала про те, що «терористу з Кабміну», який утримував людей і погрожував підірвати себе гранатою, повідомлено про підозру за трьома статтями: ст. 341 (захоплення державних будівель), ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).

«Вирішується питання про обрання чоловіку запобіжного заходу. Мотиви й обставини вчинення злочину встановлюються. Досудове розслідування здійснюється слідчими Печерського управління поліції ГУ НП у місті Києві», — йдеться у повідомленні столичної прокуратури.

Своєю чергою міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна й голова Консультативної ради при Президенті України з питань забезпечення прав і свобод захисників України Альона Вербицька звернулися до Офісу Генерального прокурора з проханням врахувати психоемоційний стан ветерана російсько-української війни Володимира Прохнича під час вчинення дій у будівлі Кабміну.