Школу майже добудовано, але щоб здати її в експлуатацію, провівши всі необхідні роботи, потрібно розрахуватися з підрядником, якому держава заборгувала кошти за матеріали та зарплати.

Школа розрахована на 600 місць, але вчитися там можуть понад 1000 дітей у дві зміни. Останніми роками в перший клас у Кам’янці йдуть більш як 150—200 учнів.

Будівництво фірмою «Надія» Василя Бічера, депутата облради від «Слуги народу», завершено в рекордні терміни — три роки. Та ось уже рік як майже готова будівля не вводиться в експлуатацію. Через те, що кошти на оплату за роботу та виплату зарплат десь поділися по дорозі від бюджету до будівельників.

Хтось блокує здачу в експлуатацію такого соціально важливого для найбільшого села області об’єкта. Проблема — у змінах до проекту та, відповідно, й до кошторису, пов’язаних зі змінами державних будівельних норм у питанні доступності та інклюзивності. Ці зміни, зроблені у вересні 2018 року за погодженням з районною та обласною владами та Мінрегіоном і МОН у рамках програми «Нова українська школа», і спричинили здорожчання будівництва.

Підрядник сам заліз у кредити, але винайшов кошти для продовження робіт. Тепер він ходить із простягнутою рукою від кабінету до кабінету, а під його будинком чергують невдоволені будівельники, вимагаючи розрахуватися.

А Кам’янська школа — найбільша в області, де навчаються майже 1200 учнів.

Сьогодні це єдиний об’єкт в області із президентської програми «Велике будівництво», який готовий до здачі в експлуатацію до річниці Незалежності.

Школа збудована якісно і за короткий термін. За аналізом кошторисів схожих об’єктів, у добудові корпусу Кам’янської школи найнижча вартість одного місця — 102 тисячі гривень за вартості 46 мільйонів до змін вимог ДБН та 142 тисячі за вартості 64 мільйони гривень.

До того ж пристосований корпус, де досі розміщувалося сім початкових класів, ще й перепрофільовано в адмінкорпус місцевої територіальної громади, і здача добудованого корпусу школи планувалась ще на серпень 2020 року.

Крім того, попри здорожчання, вартість одного місця на цьому об’єкті — найнижча в області.

Тут порівняльний аналіз за визначеннями: 

То чому саме найбільш готовий об’єкт «Великого будівництва» найменше профінансований за найнижчої вартості? Чому всі проплати тут робили вкрай повільно, платіжки проходили довше місяця?

 

Чому обіцянки і рішення обласної влади з 2018 року проплатити бодай 800 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації досі не зреалізувалися?

Чому це відбувається в переддень 1 вересня зі школою з програми «Велике будівництво», хоча школа на 100 відсотків готова до введення в експлуатацію, а інші школи області цьогоріч здані не будуть?

Хто цьому перешкоджає в Києві та Чернівцях?

Такі нагальні питання ставлять керівники колишньої районної ради, мешканці Кам’янки разом з учнями та будівельники на чолі із заслуженим будівельником України, депутатом Чернівецької обласної ради від «Слуги народу» Василем Бічером.

А місцеві журналісти припускають, що з дофінансуванням школи до облдержадміністрації назріла низка питань. До того ж не лише в них та громади, а й у правоохоронців.

Чернівецька область.