На знімку: титульна сторінка Конституції Пилипа Орлика, написана староукраїнською мовою.

Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, представник Верховної Ради у Конституційному Суді України Ольга Совгиря. «Очікуємо на експонування до Дня Незалежності. Три її копії, передані Швецією, вже експонуються в Україні: у парламенті та Офісі Президента, ще одну копію буде передано в Конституційний Суд після його реформування», — написала народна депутатка.

Конституція, ухвалена на козацькій раді у місті Бендери 16 (5 квітня) 1710 року (повна назва документа «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою»), має преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана і вважається першою Конституцією України. Договір між Пилипом Орликом і козаками Війська Запорозького, який ще називають Бендерською Конституцією, визначав взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною. Наголошувалося, що законодавча влада надається Генеральній раді, яка виконує роль парламенту. Найвищу виконавчу владу мали гетьман разом із Радою генеральної старшини, а всі юридичні справи належали до юрисдикції Генерального суду. Також документ визначав основи державного устрою України, права й обов’язки її станів у разі відвоювання її територій у Московського царства і Речі Посполитої та вказував на причини переходу Війська Запорозького під протекторат Шведського Королівства.

В історії документ залишився як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Конституція була укладена у двох примірниках — староукраїнською та латинською мовами. Документ, написаний латиною, зберігається у Швеції, староукраїнською — у Москві, у Російському державному архіві давніх актів.

«Донедавна документ був відомий лише в скорочених копіях, які публікувалися латиною та староукраїнською мовою. Поставало навіть питання про те, чи існує оригінал цього документа. 2008 року українські науковці виявили у фондах Російського державного архіву давніх актів у Москві оригінальний текст «Конституції», складений староукраїнською мовою. Також тут зберігається оригінальний підтверджувальний диплом Карла ХІІ на обрання Пилипа Орлика гетьманом.

Автентичність цих документів підтверджується підписами гетьмана Пилипа Орлика та шведського короля Карла ХІІ», — наголошують в Українському інституті національної пам’яті.
Історичний документ з 16 серпня по 14 листопада експонуватиметься у Софії Київський, де його зможуть оглянути всі охочі.

Фото з відкритих джерел.