Зранку цього дня меморіал загиблим Героям Революції Гідності на вулиці Інститутській перекрила інсталяція «комунального побуту», автомати з газованою водою та інші атрибути радянського періоду. Одразу в соцмережах з’явилися фото й обурені коментарі.

«Це декорації для трансляції під час Дня Незалежності. Там мала пройти людина з камерою і зняти їх, жодних масових акцій не планувалося. Після Дня Незалежності їх би прибрали. У мене немає інформації, чи були там дозволи на встановлення декорацій», — заявив в ефірі телеканала «Україна 24» прес-секретар Президента України Сергій Никифоров і порадив поцікавитися про це в оргкомітеті, який відповідає за святкування 30-річчя Незалежності України.

Своєю чергою голова КМДА Віталій Кличко, який прибув на Алею Героїв Небесної Сотні, коли скандальні інсталяції там ще стояли, запевнив обурених громадян і представників ЗМІ, що «жодних погоджень на встановлення цього безладу не давали». Тобто про креативний «епохальний» задум він, як член оргкомітету, не знав.

«Я зараз даю доручення благоустрою все це прибрати. Я переконаний: це зневага до пам’яті загиблих людей. Неповага до них. За цими декораціями — їхні прізвища й портрети», — сказав Кличко. Але комунальники не встигли. За них увесь цей антураж «демонтували» представники «Національного корпусу», влаштувавши бійку з поліцією...

«Організаторами заходів щодо святкування 30-ї річниці проголошення Незалежності України є, зокрема, Міністерство культури та інформаційної політики, у структурі якого перебуває Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції Гідності. Згідно з правилами, проведення таких заходів узгоджується в КМДА, адміністрації музею при цьому зобов’язані тільки повідомляти. Вважаємо, що ситуація, яка склалася, спричинена передусім відсутністю комунікації організаторів, зокрема органів влади, з громадськістю», — так прокоментували ситуацію у прес-службі Національного музею Революції Гідності.