Про це заявив президент Української асоціації районних і обласних рад Сергій Чернов під час робочої онлайн-наради асоціації.

Як було зазначено, сьогодні обласні ради стикаються із загальними проблемами, на-приклад, з фінансуванням освіти, охорони здоров’я та соціальної сфери. Додаткові дотації на освіту та охорону здоров’я істотно зменшилися, а витрати на утримання цих галузей лише зростають.

«Було актуалізовано проблемні питання формування й виконання бюджетів обласного рівня, обговорили перспективи законодавчого забезпечення фінансової спроможності обласних рад», — зазначають у Запорізькій облраді.

Окремою темою йшло недофінансування медичних за-кладів НСЗУ. Їх потреби забезпечуються в недостатньому обсязі, що спричиняє погіршення матеріально-технічного стану закладів охорони здоров’я й нівелює можливості розвитку для них.

«У нас уже другий рік ситуація катастрофічна в тому плані, що недофінансовується фтизіатрія. Оптимізація планується за рахунок того, щоб у Мелітополі, у Бердянську, у Токмаку закрити філії обласного центру фтизіатрії. А куди подітися пацієнтам із цих міст? Маршруткою доїхати до Запоріжжя, щоб лікуватися й поширювати захворювання? Не можна допустити цього, треба обов’язково розглядати це питання, гостре абсолютно для всієї України, — зазначив голова бюджетної комісії облради Володимир Кюрчев.

Він також порушив питання про необхідність реформування оподатковування в аграрній галузі й збільшення частки екологічного податку, який залишається на місцях для регіонів із промисловим навантаженням.

Усі озвучені пропозиції узагальнять і спрямують у Бюджетний комітет Верховної Ради України та Міністерство фінансів. Їх озвучать і на нараді Мінфіну з питань формування державного бюджету на наступний рік.

Запорізька область.