— Чому тремтимо?! Швидко називаємо шифр! — звернувся до наступного з групи офіцер. — Відповідь неправильна. В упор лежачи, віджатись!

Поруч, на інших навчальних місцях, курсанти долали вогонь, воду, грязюку, носили здоровенні дерев’яні колоди, виносили на собі «пораненого» і... виснажені падали.

Так у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки відбувається психологічна підготовка вчорашніх школярів, які сьогодні вже першокурсники Національної академії сухопутних військ. До їхньої стресостійкості і згуртованості у військовому колективі сьогодні прикута особлива увага керівництва табірного збору первинної військово-професійної підготовки (ПВПП).

— Заняття проводять досвідчені офіцери та викладачі Інституту морально-психологічного забезпечення Національної академії. У них розроблені спеціальні методики, які були апробовані і вдосконалені упродовж тривалого часу саме на практичних заняттях. Ці вправи складні, але цікаві для самих першокурсників. Вони можуть випробувати свій характер, фізичну витривалість, мотивацію до подальшої служби, — зазначив начальник табірного збору ПВПП полковник Ігор Горчинський.

За словами викладача кафедри морально-психологічного забезпечення діяльності військ капітана Олександра Назарійчука, заняття відбуваються на спеціальному навчально-тренувальному комплексі психологічної підготовки.

— Сьогодні ми працюємо на п’яти навчальних точках, які дають змогу перевірити і формувати в подальшому належний рівень стресостійкості особового складу, — розповів офіцер. — Перша група працює над вправою «тридцять три», або колективний рахунок. Це така собі командна рахуванка, спрямована на уважність усіх членів команди і взаємодію в групі. Інша команда нині проходить так звану павутинку — загорожу з натягнутих тонких ниток, які не можна зачепити. Третє навчальне місце — «колода». Воно потребує більше фізичної сили і витривалості. Тут курсантам доводиться різними способами тримати важку колоду і під впливом стресових чинників займати різні положення, тривалий час не опускаючи важкий стовбур. На четвертій точці відпрацьовують вправу «шифр». Тут особовий склад у незручному положенні має запам’ятати комбінацію з 12—13 цифр і букв і через певний час, не допустивши помилок, доповісти. Причому на всіх навчальних місцях за будь-які неточності, помилки, «опускання рук» — одразу йде штраф у вигляді присідання або віджимання від землі.

А, так би мовити, «вишенькою на торті» є п’ята вправа — подолання психологічної смуги перешкод. Тут курсанти у складі четвірок як бойових груп долають майже кілометрову дистанцію, яка налічує 13 елементів. Це, зокрема, інженерні загородження у вигляді колючого дроту та довгої труби, «канатка» для горизонтального подолання ділянки місцевості, танковий рів, заболочена місцевість тощо. Майже на всій протяжності маршруту по курсантах працює «ворог»: спрацьовують вибухові пакети, лунають постріли холостими набоями, горять шини. Групі постійно доводиться використовувати димові шашки, аби вийти з-під прицільного вогню «противника», пересуватися ровами та болотами. Фінал — евакуація умовного пораненого. Після такого випробування курсанти знесилені падають на землю.

Водночас досвідчені інструктори пильно стежать за фізичним та психологічним станом першокурсників, аби вчасно послабити навантаження або й зовсім зупинити гарт. Адже життя та здоров’я новобранців — пріоритет! Утім, як зазначають наставники цьогорічних першокурсників Національної академії, ці юнаки та дівчата не відступають перед труднощами. Рівень їхньої мотивації насправді виправдовує очікування.

— Дуже круто! Емоції переповнюють! Це вправа на межі витривалості. Я насправді зрозумів, на що я здатний! Сил просто не залишилося. Найскладнішим для мене було перейти болото. Воно реально засмоктує і тільки завдяки колодам, на які можна спертися, ти вириваєшся з багна. Але ми це зробили! — в емоційному піднесенні каже курсант Святослав Козак.

На цьому вишкіл першокурсників Національної академії не закінчується. Первинна військово-професійної підготовка активно триває, а вже наприкінці серпня вони склали військову присягу на вірність українському народові.

Текст і фото прес-служби Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.