— Це третій, фінальний, етап конкурсу, — розповідає заступник голови конкурсної комісії полковник Олександр Загороднюк. — Спершу кухарі виборювали звання кращого у своїх бригадах, далі змагалися на конкурсах оперативно-тактичних угруповань. Сюди прибули кращі з кращих.

Першого дня конкурсу учасники демонстрували свої теоретичні знання технології приготування страв, тактико-технічних характеристик засобів приготування та транспортування їжі в польових умовах та виконували практичні нормативи з підготовки польових кухонь до роботи та надання першої медичної допомоги.

Другого дня кухарі взялися до найцікавішого і найважливішого етапу — практичного приготування страв. За правилами конкурсу команда у складі трьох кухарів мала приготувати на польовій кухні три страви для підрозділу чисельністю 125 військовослужбовців.

— Страви однакові для всіх: сирний суп з грибами і куркою, гуляш з гречаною кашею та салат з капусти, — каже член конкурсної комісії підполковник Юрій Ромашкан. — Усі ці страви є в армійському повсякденному меню. Конкурсанти отримали однакові продукти. Смак, звичайно, буде різний і залежатиме лише від кухарської майстерності.
Боротьба на конкурсі була запекла. Серед учасників — чимало фахівців зі значним досвідом роботи.

— Це моя улюблена робота, — розповідає кухар окремої десантно-штурмової бригади солдат Вадим Музиченко. — Я багато навчався цієї професії. Працював кондитером у ресторані одного з київських готелів. Двічі брав участь у міжнародних конкурсах кондитерів. Посів друге місце з овочевим десертом, серед інгредієнтів якого були буряк і цвітна капуста.
Вадим був призваний на строкову службу. Після неї вирішив продовжити служити за контрактом.

— Я подумав, що маю зробити свій внесок у захист нашої країни, — каже він. — Тут роблю те, що добре вмію. Працюю так, аби все було смачним. Інакше не вмію. Отримую цікавий професійний досвід. Коли повернуся до цивільного життя — обов’язково втілюватиму у реальність ідеї, які з’явилися під час служби в армії. У Збройних Силах України все трохи інакше, ніж у столичних ресторанах. На конкурсах кондитерів ти дієш індивідуально і здобуваєш визнання лише для себе. У війську ти — командний гравець. І готуєш їсти для ще більшої команди військових.

Усі учасники приготували страви з багатим і вишуканим смаком. Після дегустації конкурсна комісія визначила найсмачніші.

Підсумовуючи бали за приготування страв та виконання практичних і теоретичних завдань першого дня змагання, конкурсна комісія визначила переможців.

У командному заліку перше місце посіла збірна кухарів оперативно-тактичного угруповання «Схід» у складі Максима Кондітерова, Інни Ліпової та Зої Погрібної.

Перше місце в індивідуальному заліку посів кухар окремої десантно-штурмової бригади Вадим Музиченко, друге місце — кухар окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка Ольга Мосюк, третє місце — кухар окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Інна Ліпова.

— Організовуючи цей конкурс, ми не лише мали на меті визначити рівень професійних навичок кухарів, — каже полковник Олександр Загороднюк, — а й прагнули створити умови, в яких кращі кухарі могли б обмінятися власним досвідом, навчитися нового, впевнитися у власних можливостях, відчути атмосферу змагання, суперництва і водночас товариськості. Учасники конкурсу кажуть, що це вдалося.

Понад три сотні приготовлених у конкурентній боротьбі порцій сирних супів з грибами і куркою, гуляшів з гречаною кашею та салатів з’їли на обід військовослужбовці частини, на базі якої відбувався конкурс. Вони щиро подякували кухарям за роботу і підтвердили висновок конкурсної комісії: страви мали неперевершений смак.

Текст і фото прес-служби Операції об’єднаних сил.