Відповідних змін зазнає навіть термінологія, закладена в проект закону «Про професійну освіту», який нині розробляють.

За словами заступника міністра освіти і науки Ігоря Гарбарука, пропонується замінити термін «учень» на «студент», а після завершення навчання у закладах ПТО видавати дипломи вже не «кваліфікованого робітника», а «спеціаліста».

Станом на 1 січня 2021 року в Україні працюють 708 закладів профосвіти, найбільше — на Дніпропетровщині (58 закладів), Львівщині (55) та Донеччині (43). Професійну освіту здобувають 239,8 тисячі учнів, найбільше — на Дніпропетровщині (21 582), Львівщині (20 302) та Харківщині (13 666). У столиці її опановують 12 092 учні.

Поточного року задля підвищення престижу професійної освіти МОН ініціює низку комунікаційних кампаній та популяризуватиме Всеукраїнський конкурс WorldSkills Ukraine 2021.

— Крім того, до кінця 2021 року ми плануємо запустити платформу для дистанційного навчання «Професійна освіта онлайн», — анонсував Ігор Гарбарук, якого цитує прес-служба МОН. — Окрім онлайн-курсів за предметами, там буде розміщено й різноманітні майстер-класи, а отже окремі уроки виробничого навчання можна буде проходити онлайн.

Професійна освіта майбутнього має бути інноваційною, забезпеченою найкращим обладнанням та спроможною надавати знання європейського рівня.

— Для цього ми активно інвестуємо в оновлення інфраструктури закладів, — додав заступник міністра. — Цьогоріч 62 профтехи отримають 150 млн грн на створення навчально-практичних центрів. Покращуємо зміст та якість профосвіти, зокрема розвиваємо дуальну форму навчання та створюємо освітні стандарти спільно з роботодавцями.

Нагадаємо, що 1 вересня уряд розподілив кошти на створення навчально-практичних центрів та затвердив своїм розпорядженням обсяг відповідної субвенції для кожного регіону. «Цьогоріч МОН провело відкритий конкурс на створення навчально-практичних центрів. Ми отримали 113 проектів центрів від 110 закладів професійної освіти, — повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет. — Усі заклади-учасники виконали умови конкурсу, зокрема додали до заявок проект дизайну майбутнього центру та погодили перелік обладнання, що планується придбати, з роботодавцями та місцевою владою. Порівняно з минулим роком, коли 20% заявок не відповідали вимогам конкурсу, — це великий прогрес, який показує бажання системи професійної освіти оновлюватись».

Переможцями стали ті профтехи, які готуватимуть у навчально-практичних центрах робітників з найзатребуваніших професій у регіоні.

Відповідно до розпорядження уряду найбільше коштів отримають заклади професійної освіти в Київській, Дніпропетровській, Львівській, Миколаївській та Черкаській областях.

Тим часом...

В Україні триває вступна кампанія до закладів професійної освіти — цьогоріч прийом документів від вступників на бюджетні місця продовжили до 1 жовтня. Здійснювати додатковий прийом вони зможуть лише в межах ліцензованого обсягу. Йдеться не про формування нових груп першокурсників, а про донабір у вже створені групи на вільні місця.

У МОН уже розпочали підготовку до вступної кампанії 2022 року, зокрема, до закладів профосвіти. Наразі планується оновити Типові правила прийому. З наступного року на студентів закладів ПТО чекає низка нововведень, зокрема, збільшення стипендій більш як у 2,5 раза.