Шість мільйонів гривень за таку будівлю — ціна зависока, визнають підприємці з ТОВ «Сіріус», але ж заплатили...

Пусткою простоювала одноповерхова будівля колишнього управління статистики у місті Бар на Вінниччині. Якби не виставили на аукціон, з часом розвалилася б. Натомість держава виручила за багаторічну споруду шість мільйонів гривень за стартової ціни 846 тисяч.

Чим зацікавив об’єкт покупців?

Десятеро покупців хотіли стати власниками споруди, якій уже не один десяток років. Приміщення перебувало у власності держави, на балансі обласного управління статистики. Після ліквідації таких структур у районах, зокрема і в колишньому Барському, приміщення виставили на торги.

Організатором аукціону було регіональне відділення Фонду держмайна. Його офіс розміщений у Вінниці, але відділення працює на дві області — Вінницьку і Хмельницьку. Керівник відділення Андрій Маркевич розповів, що не сподівався на таке зростання ціни під час торгів. Навряд чи шість мільйонів — це та сума, що є прийнятною для такої споруди. Але на те й торги. Якщо переможець заплатив, значить, вважав, що придбаний об’єкт того вартий.

— Ціна шість мільйонів зависока, її не можна назвати справедливою, — каже новий власник споруди у Барі Віталій Панченко.

— Для чого ж тоді платили? — запитую підприємця.

Переможцем аукціонних торгів за будівлю, в якій раніше розміщувалося районне управління статистики, стало ТОВ «Сіріус». Віталій Панченко — його генеральний директор. У розмові з журналістом він поділився враженнями від того, як торгувалися, а також розповів, для чого його підприємству хатина у Барі. Саме так він назвав об’єкт, за який настирливо змагався з іншими претендентами.

Торгуйся з будь-якої точки світу

За словами Віталія Панченка, участь у торгах він брав разом зі своїми партнерами.

Спершу підприємець розповів про торги. Відбувалися вони в електронному режимі. Вважає це дуже зручним варіантом. Схвально оцінює такий формат, запроваджений Фондом держмайна України.

— За електронних торгів справді все стало прозоро, — каже Панченко. — Заходиш на сайт фонду, бачиш всі об’єкти, що пропонують на приватизацію, дізнаєшся про дату аукціону, реєструєшся і чекаєш визначеного дня календаря. З реєстрацією у нас не виникало жодних проблем. Особливо зручно, що тепер не треба добиратися до місця торгів, як це було раніше. Не треба витрачати на поїздки час, кошти. Єдине, що потрібно мати, це гаджет з підключенням до Інтернету, ну, і кошти, звичайно. У визначений час початку аукціону підключайся до торгів з кабінету, автомобіля, якщо в дорозі, чи навіть з берега моря у Туреччині — з будь-якої точки світу.

Співрозмовник уточнює ще одну деталь: учасники торгів не знають, з ким торгуються, і тим паче не бачать один одного.

— Кожному присвоюється відповідний номер, — продовжує Віталій Панченко. — На екрані час від часу з’являється сума, яку хто пропонує. Все організовано дуже зручно.

Чоловік просить написати про це. За його словами, Фонд держмайна по-справжньому заслуговує за таке на похвалу.

Заплатили дорого, спрацював азарт...

Віталій Панченко під час торгів перебував у своєму робочому кабінеті. Разом з ними були його партнери.

— Перед початком аукціону ми обумовили для себе суму, яку готові були заплатити за об’єкт у Барі, — каже підприємець. — Визначили розумну межу. Перед тим бачили приміщення. Від оголошення аукціону і до його початку дається місяць. Була можливість, як то кажуть, прицінитися до об’єкта на місці. Зробили певні висновки і з тим прийшли на торги.

Будівля однозначно потребувала ремонту. Навіть покрівлю необхідно міняти. Цей фактор також додавав мінусів, яких і без того було достатньо.

Єдиний великий плюс аукціонного об’єкта — його місце розташування. Розміщена споруда поруч з центральним ринком Бара. Тут завжди людно, особливо у базарні дні. Саме цим об’єкт найбільше привертав увагу кожного з десятьох покупців.

Співрозмовник каже: якби він сам торгувався, навряд чи заплатив би такі великі гроші.

— Спрацював азарт, — розповідає Панченко. — Купили будинок на азарті. Особливо відчувалися емоції, коли ми залишилися ще з одним конкурентом, восьмеро зійшли з дистанції, а нас двоє претендентів продовжували торгуватися. Повторюю ще раз, я був разом з партнерами. То один, то другий казав: «Давай ще накинемо!». Або: «Та невже ми не зможемо виграти?».

Однозначно увімкнувся елемент змагальності не тільки з конкурентом, а й між нами. Ми вкладали свої частки від загальної суми, а це теж мало значення при «накиданні» ціни під час торгів.

Коли аукціон закінчився і перемогу здобуло ТОВ «Сіріус», у Віталія Панченка мимоволі з уст зірвалася фраза: «А нам потрібен цей будинок за таку високу ціну?». Партнери усміхнулися у відповідь.

До речі, в умовах електронних торгів передбачено: якщо переможець аукціону після його завершення не оформляє договір і не сплачує кошти, перемога дістається тому, хто пропонував меншу суму і закінчив торги на другому місці. Якщо і він відмовляється, аукціон проводять повторно.

Це місце створено для торгівлі

Як використають придбане приміщення?

— Якщо поруч ринок, то логіка підказує, що придбаний об’єкт має використовуватися саме з такою метою, тобто для створення в ньому торговельних місць, — розповідає Віталій Панченко. — Тому однозначно це буде торговельний центр.

Поки що будівлю ремонтують. На це також потрібні чималі кошти. Тим часом в іншій її частині уже відкрили торговельні точки.

— Думаємо над маркетингом, — ділиться думками підприємець. — Адже торговельних конкурентів тут чимало. Треба або запропонувати покупцеві той товар, якого немає в сусідів, або привабити його нижчою ціною, або придумати ще якісь незвичні ходи. З одного боку, добре, що тут завжди є покупці, а з іншого — ринок це те місце, де багато чого продають дешевше, ніж у магазинах. Усе це вивчаємо, опрацьовуємо, аналізуємо.

Один з партнерів пропонував використати придбану будівлю для надання послуг. Під час обговорення ідею відхилили. Послуги не дадуть тієї виручки, на яку можна сподіватися від торгівлі.

За словами співрозмовника, зацікавленість у придбаному ними приміщенні виявляють також орендарі. Віддача від об’єкта буде. Щоправда, тільки з часом. Багато води спливе, поки відіб’ють вкладені шість мільйонів.

Що ще продадуть на аукціоні?

Одноповерхова будівля колишнього управління статистики у Барі була одним з об’єктів малої приватизації на території області. Розташована на вулиці Соборна, 32. Загальна площа — 227 кв. м з ґанками. Цегляна. Водопостачання централізоване, опалення електричне. Придатна для експлуатації. Стартова ціна об’єкта — 846,1 тис. грн.

Це дані з повідомлення ФДМУ до початку аукціону.

Що ще можна придбати у такий спосіб на території Вінницької області?

Регіональне відділення ФДМУ виставило на аукціон майже 40 об’єктів малої приватизації. Дізнатися про них можна на сайті регіонального відділення. Найпривабливішими залишаються будівля картографічної фабрики, корпоративні права заводу «Кристал», якими на 100 відсотків володіє держава, а також «Єдиний майновий комплекс Вінницький авіазавод», що включає в себе 30 одиниць основних засобів, розташованих на площі 26634,7 кв. м.

Дослівно

— Спрацював фактор азарту, тому заплатили більше, ніж планували перед початком аукціону, — каже Віталій Панченко, гендиректор ТОВ «Сіріус».

Вінницька область.

Фото надано автором.